Oslavujeme nový web – darček čaká na teba! Kód NOVYWEB = 12 % zľava na všetko.

Klasická kuchyňa

Ak máte radi klasickú kuchyňu, ste na správnom mieste! Nájdete tu fantastické recepty na plnené aj kysnuté knedlíky, tradičnú sviečkovú a iné omáčky, buchty, číre silné vývary albo rôzné pečienky.

Výpis článkov

Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom

 



počet osôb
4

čas prípravy
20 min. príprava
40 minut príprava šalátu
30 minut úprava rýb

obtiažnosť
střední

druh jedla
Vánoce

Potrebujeme

4 podkovy kapra
FAREBNÉ KORENIE
soľ

Trojobal:
hladká múka
vajce
strúhanka


Šalát:
zemiaky
1 fľaša sterilizovanej zeleniny (mrkva, hrášok)
1 väčšia cibuľa
1 fľaša sterilizovaných uhoriek
majonéza podľa chuti
1PL plnotučnej horčice
3 vajcia
olej
soľ
ČIERNE KORENIE MLETÉ

Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu
Korenie čierne mleté nakúpite tu
Korenie troch farieb nakúpite tu

Postup prípravy

DEŇ PRVÝ

1Podkovy kapra nasoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou a posypte čerstvo namletým korením z mlynčekov. Zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky.

2Zemiaky dajte variť do osolenej vody potom sceďte a nechajte vychladiť.

3Zemiaky zbavte šupky a nakrájajte na menšie kocky. Sterilizovanú zeleninu zlejte, cibuľu a uhorky nastrúhajte najemno. Zemiaky, cibuľu, uhorky, sterilizovanú zeleninu, vajcia dajte do misy a pridajte majonézu, horčicu, čierne korenie, dosoľte podľa chuti. Dobre premiešajte prípadne okyslite nálevom z uhoriek.

4Šalát prikryjte a nechajte odležať do druhého dňa.

DEŇ DRUHÝ

5Rybu vyberte z chladničky a dostante ju na izbovú teplotu.

6Rozohrejte plochú panvicu s menšiou vrstvou masti a podkovy z kapra začnite obaľovať v trojobale. Múka, vyšľahané vajce a strúhanka.

7Vyprážajte len asi 2 minúty z oboch strán. Potom potrite rybu rozpusteným maslom a dajte ešte na 10 minút do rozohriatej rúry na 150 °C v pripravenom pekáči vyloženým papierom na pečenie.

 

Tradičná kombinácia počas štedrej večere na Slovensku, ktorá sa dodnes podáva v mnohých rodinách. Tí ktorí sa kapra v detstve prejedli, vymieňajú kapra napríklad za filety z tresky. Zemiakový šalát je jedlo pripravené zo zemiakov a ďalších prísad. Každý ho pripravuje inak. Skúste ten náš. Veselé Vianoce :)

Šošovicová polievka

 



počet osôb
6

čas prípravy
5 min. príprava
25 min. varenie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Polévky

Potrebujeme

200g šošovice
1ks cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 mrkva
3 zemiaky
kúsok slaniny
ŠTIPKA ČIERNEHO KORENIA
4 BOBKOVÉ LISTY
2 GULIČKY NOVÉHO KORENIA
1ČL korenia BALKÁNSKA ČUBRICA
soľ
hladká múka
sladká smotana
ocot

Bobkový list celý nakúpite tu
Balkánska čubrica nakúpite tu
Nové korenie celé nakúpite tu
Korenie čierne mleté nakúpite tu

Postup prípravy

 

1Šošovicu namočte do vody dve hodiny pred prípravou polievky. 

2Do väčšieho hrnca dajte na kocky nakrájanú slaninu. Keď sa vyškvarí pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak a mrkvu na kocky.

3Keď cibuľa zružovie pridajte scedenú šošovicu a všetko korenie. Chvíľu opečte a zalejte vodou zo scedenej šošovice.

4. Varte kým nebude šošovica polomäkká. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, osoľte a varte do zmäknutia.

 5Zahustite múkou rozmiešanou v kelímku sladkej smotany, pridajte ocot podľa chuti a ešte chvíľu povarte.

 Podávajte s čerstvým chlebom.

Dobrú chuť.

Strapačky s kapustou

 



počet osôb
4

čas prípravy
35 min. príprava
15 minut dusenie kapusty
5 minut varenie halušiek

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Slovenská kuchyně

Potrebujeme

1 lyžica bravčovej masti
1 veľká cibuľa
400 g kyslej kapusty
200 g slaniny
GARLIC PEPPER

Halušky
7 veľkých zemiakov
cca 200 g polohrubej múky
soľ

Garlic Pepper nakúpite tu

Postup prípravy

1Cibuľu nakrájajte na drobno, slaninu na kocky. Kapustu prepláchnite a nakrájajte na menšie kúsky.

2V panvici na masti opečte slaninu do zlata. Pridajte cibuľu a pečte kým nezmäkne. Pridajte kapustu a podlejte trochou vody. Okoreňte, dobre premiešajte a duste pod pokrievkou cca 15 minút do mäkka.

3Medzitým si do veľkého hrnca dajte variť vodu. Očistite zemiaky a postrúhajte ich do väčšej misy najemno.

4Osoľte ich a postupne prisypávajte múku. Cesto by nemalo byť ani príliš riedke, ale ani veľmi husté. Skúste vhodiť do hrnca s vriacou vodou jednu halušku, keď sa rozpadne pridajte ešte múku.

5Pomocou sitka na halušky a varešky, pretlačte cesto do hrnca s vriacou vodou a občas premiešajte. Keď halušky vyplávajú na povrch, varte ich na miernom ohni ešte 2-3 minúty.

6Halušky sceďte a pridajte ku kapuste dobre premiešajte a podávajte.

Strapačky podávajte posypané pažítkou. Môžete ich tiež použiť ako prílohu k pečeným rebrám. Recept na pečené rebierka nájdete v našej kuchárke tu. Prajeme vám dobrú chuť! :)

Slovenská kapustnica

 



počet osôb
6

čas prípravy
20 min. príprava
60 minut varenie vývaru
40 minut varenie polievky

obtiažnosť
střední

druh jedla
Slovenská kuchyně

Potrebujeme

2 hrste kyslej kapusty
údené koleno
1 domáca klobása
1 väčšia cibuľa
hrsť sušených sliviek
hrsť sušených hríbov
masť
3+1 väčších zemiakov
1 ČL DRVENEJ RASCE
4 BOBKOVÉ LISTY
4 GULIČKY CELÉHO KORENIA
4 GULIČKY NOVÉHO KORENIA
1 PL LAHÔDKOVEJ PAPRIKY
2 ČL SPIŠSKÁ ZMES VALACH
2 strúčiky cesnaku
kyslá smotana
soľ

Rasca česká drvená nakúpite tu
Nové korenie celé nakúpite tu
Bobkový list celý nakúpite tu
Spišská zmes Valach nakúpite tu
Paprika slovenská lahôdková nakúpite tu
Korenie čierne celé nakúpite tu

Postup prípravy

1Cibuľu a kapustu nakrájajte na drobno, klobásu na kolieska a zemiaky na kocky a jeden zemiak nastrúhajte najemno.

2Na masti orestujte klobásu a dajte bokom. Pridajte cibuľu a restujte ju do ružova. Potom prisypte kapustu, pridajte hríby, bobkový list, čierne korenie, nové korenie, papriku aj korenie VALACH. Zalejte vodou a varte na miernom plameni.

3Udené koleno zalejte vodou a varte kým nezmäkne. Zemiaky zalejte vodou osoľte a varte do polomäkka.

4Keď je kapusta mäkká, prilejte údený vývar, sušené slivky, opečenú klobásu, rozpučte cesnak a predvarené zemiaky . Mäso obetre od kosti, nakrájajte na menšie kusy a vložte do kapustnice. Zahustite nastrúhaným zemiakom a ešte chvíľu povarte.

Kapustnica na Slovensku je jedna z najtradičnejších polievok a je súčasťou takmer každej štedrovečernej večere. Môžete ozdobiť lyžičkou kyslej smotany. Receptov na kapustnicu je veľa, no práve tento je obľúbený hlavne na Spiši. Dobrú chuť.

Poctivá zemiaková polievka

 



počet osôb
4

čas prípravy
10 min. príprava
25 min. varenie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Polévky

Potrebujeme

3 menšie mrkvy
2 petržleny
hrsť zeleného hrášku
2 hrste sušených alebo čerstvých húb
2 lyžice masti
1ČL DRVENEJ RASCE
1ČL HUBÁRA
kúsok masla
2 PL hladkej múky
soľ

Hubár nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu

Postup prípravy

1Cibuľu, zeleninu, zemiaky očistite a nakrájajte na rovnaké kúsky. Sušené huby zalejte vriacou vodou a nechajte odstáť.

2V hrnci rozpusťte masť a začnite restovať cibuľu, zeleninu a nakoniec zemiaky. Pridajte rascu, korenie HUBÁR, múku, zalejte vodou, namočenými hubami a varte na miernom plameni pokiaľ nieje všetko mäkké.

3Nakoniec do polievky pridajte hrsť hrášku, dosoľte podľa chuti a zjemnite maslom.

Skvelá jesenná polievka, ktorá zahreje po celý rok.

Pečený slivkový lekvár piatich vôní

 



počet osôb
10

čas prípravy
20 min. príprava
60 min pečenie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Zavařování, skleničkování

Potrebujeme

2 kg sliviek
50 dkg cukru krupica
2 lyžice octu
1 PL koreniacej zmesi KORENIE PIATICH VÔNÍ
4 lyžice rumu

Postup prípravy

1.Slivky umyte, odkôstkujte (nemusíte ich krájať) a vložte do hlbokého pekáča. Takto pripravené ovocie polejte octom, dôkladne premiešajte a dajte do rozohriatej rúry. Pečte pri teplote 200 °C asi 30 minút. Pri pečení slivky nemiešajte.

2.Po 30 minútach pečenia vytiahnite pekáč z rúry, slivky rovnomerne posypte 250 g cukru a dajte opäť piecť na ďalších 15 minút. Následne všetko zopakujte – na slivky rovnomerne nasypte  Korenie piatich vôní, 250 g cukru a znovu dajte na 15 minút piecť do rúry. Ak by bola zmes po upečení príliš tekutá, nechajte ju piecť ešte o pár minút dlhšie.  

3.Po upečení pekáč vytiahnite z rúry. Na slivky nalejte rum. Všetko dôkladne rozmixujte ponorným mixérom. 

4.Lekvárom naplňte pripravené umyté poháre, uzavrite viečkom a otočne dnom hore. Nechajte vychladnúť. 

Dobrú chuť.

 
Kelový prívarok

 



počet osôb
4

čas prípravy
10 min. príprava
30 min. varenie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Slovenská kuchyně

Potrebujeme

1 stredný kel
trochu slaniny
1 ks cibule
masť
2 ks zemiaky
2 strúčiky cesnaku
pol čl RASCA DRVENÁ
1čl SPIŠSKÁ ZMES VALACH
štipka ČIERNE KORENIE MLETÉ
soľ
hladká múka

Rasca česká drvená nakúpite tu
Spišská zmes Valach nakúpite tu
Korenie čierne mleté nakúpite tu

Postup prípravy

1Kel nakrájajte na prúžky, zemiaky na menšie kúsky, cibuľu na drobno a slaninu na malé kocky.

2Na masti opečte slaninu, pridajte cibuľu a opečte dozlatista.

3Keď je cibuľa dozlatista upečená pridajte kel, zemiaky, všetko korenie, soľ a pretlačený cesnak. Podlejte vodou a na miernom plameni zemiaky varte do polomäkka.

4Rozmiešajte hladkú múku v troche vody. Keď sú zemiaky polomäkké, vlejte vodu s múkou do prívarku, nechajte vrieť 15 minút a máte hotovo.

 

Podávajte s opečenou špekáčkou alebo domácou sekanou. Recept na domácu sekanú nájdete v našej kuchárke.



Demikát



počet osôb
6

čas prípravy
5 min. príprava
30 varenie polievky

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Polévky

Potrebujeme

100 g bryndze
3 cibule
kelímok šľahačkovej smotany
mlieko
3 väčšie zemiaky
2 ČL PAPRIKY SLOVENSKEJ LAHÔDKOVEJ
0,5 ČL NESOLDÍKA
2 PL masti
slaninu

Paprika slovenská lahôdková nakúpite tu
Nesoldík nakúpite tu

Postup prípravy

1Slaninu nakrájajte na malé kocky, zemiaky na väčšie kocky a cibuľu nahrubo.

2Na roztopenej masti začnite restovať  do zlata slaninu, cibuľu a nakoniec zemiaky.

3Pridajte PAPRIKU, NESOLDÍKA, zalejte cca 2 litrami vody a varte kým nebudú zemiaky rozvarené.

4Nakoniec pridajte smotanu a bryndzu. Všetko rozmixujte do hladka, dozrieďte mliekom do krémovitej konzistencie a ešte 10 minút provarte.

5Dajte na tanier a polejte škvarkami.

Demikát je jedným zo zabudnutých klenotov slovenskej kuchyne. Polievka je však veľmi vydatná a skvele chutí.

Dobrú chuť

Jahňacie na cesnaku s domácimi haluškami

počet osôb4 čas prípravy20 min. príprava400 min. odležanie mäsa obtiažnosťstřední druh jedlaPečínky Potrebujeme 1 kg jahňacieho stehna 1 strúčik cesnaku (alebo lyžica ...

Kurča na paprike

počet osôb4 čas prípravy5 min. príprava30 minut varenie obtiažnosťjednoduché druh jedlaKlasická kuchyně Potrebujeme cca 3 kuracie prsia 1 kelímok smotany na šľahanie 1...

Ovládacie prvky výpisu

137 položiek celkom