TÝŽDEŇ S KORENÍM: HORČICA

TÝŽDEŇ S KORENÍM: HORČICA

Hořčica biela, alebo aj siata, je jednoročná rostlina z čeľade kapustovitých. Spolu s horčicou čiernou, ktorá je jej blízka příbuzná, sa pestuje skoro po celom svete. Jej pôvod siaha do južnej Európy, západnej Ázie a oblastí Stredomorí. Postupne sa ale rozšírila do ďalších zemí.

Dorastá do výšky až 2 m a jej kvety majú zlatožltú farbu. Najznámejším využitím je jej spracovanie v rámci potravinárskeho priemyslu do podoby horčice. Využíva sa ale taktiež ako hnojivo, výživné krmivo a svoje uplatnenie nachádza aj v lekárstve.

Čo sa týka pestovania, nemá horčica špeciálne požiadavky na stanovisko. Ideálne sú pre ňu hlinité pôdy, ktoré málo vysýchajú. Naopak nevhodné sú pôdy suché piesčité či kamenité, premočené alebo také, ktoré sa nachádzajú v príliš chladných severných oblastiach. Zasieva sa skoro na jar, optimálne od polovice marca do polovice apríla. Je potreba sa o horčicu starať vhodným spôsobom, ošetrovať ju a zaistit jej dostatok živín. Dozrieva väčšinou v auguste a zbiera sa vtedy, keď sú semená úplne zrelé.

Aké uplatnenie nachádza horčica v kuchyni? Semienka využijete predovšetkým pri konzervácii zeleniny a rýb. Hodí sa taktiež pre prípravu pokrmov na oleji, do šalátov alebo pod cestoviny.

Zaujímavosti

Prvé zmienky o zámernom pestování horčice a jej využití pri príprave jedla siahajú do doby pred 5 000 rokmi, konkrétne k Sumerom. Je možné, že horčica bola úplne prvým dochucovadlom pokrmov.

Semienka horčice sa pri archeologických prieskumoch našli aj v hrobkách egyptských faraónov.

V antickom Grécku boli semienka používané ako liek, najmä k tlmeniu bolesti.

Prvých, koho napadlo zmiešať horčičné semienka s octom alebo hroznovou šťavou, boli Rímania, ktorí ich hojne využívali v gastronómii - bol dokonca dochovaný recept na omáčku na glazovanie.

Anglické “mustard” či francúzske “moutarde” pochádza z latiny, konkrétne z výrazov “mustum” (mošt) a “ardens” (pálivý).


Liečiteľstvo

Z horčičného semienka sa pripravujú liečivé kúpele a obklady.

Horčica biela pomáha napríklad pri liečbe akútnych zápalov dýchacích ciest či reumatických ochorení.

Zvyšuje prekrvenie hlbšie ležiacich orgánov (napríklad obličiek či pľúc).

Ďalej sa používa pri bolestiach nôh, tráviacich problémoch, či na žlté kožné škvrny.

 

A poznáte horčicu čiernu?

Rastlina, z ktorej sa získavajú tieto čierne semienka, sa nazýva kapusta čierna. Jedná sa o jednoročnú rastlinu. Obvykle dorastá do výšky 1 m a má žlto zafarbené kvety. Semienka sú väčšie než u horčice bielej a ich chuť je veľmi výrazná, ostrejšia. Pôvodom je z východnej oblasti Stredomorí, ale dnes sa už používá po celom svete. Veľmi obľúbená je napríklad v Indii a Pakistáne.

Často ju nájdete v pálivejších hrubozrnných horčiciach. Použijete ju nielen pri nakládaní uhariek a inej zeleniny, ale taktiež pri príprave rôznych omáčok, marinád, tepelne upravenej zeleniny či ázijských pokrmov. Dajú sa s ňou ale vykúzliť aj iné dobroty - môžete ju napríklad pridať do domácej slanej granoly, na ryby, vajíčka alebo s ňou ozdobiť raňajkový chleba.

My sme si ju zamilovali a veríme, že až ju ochutnáte, nebudete na tom inak!

Vyskúšajte, uvidíte sami :)

 

PS Klasické i černé hořčičné semínko nájdete na našom eshope, máme ich aj v koreničkách.

zdieľajte na:   zdieľajte
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie