Koláče
Výpis článkov

Potrebujeme
Cesto:
1 listkové cesto
1 vajce na potretie
Náplň:
100g slaniny
40g masla
1/2-1 zväzok bielej špargle
150ml kyslej smotany
2 vajcia
100g syru výraznejšej chuti
100g tvarohu
soľ
mleté čierne korenie
štipka muškátového oriešku
Francúzska zmes Žanet
bylinky podľa chuti
Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu
Francúzska zmes Žanet nakúpite tu
Francúzske bylinky nakúpite tu
Muškátový orech celý nakúpite tu
Bazalka nakúpite tu
Korenie troch farieb nakúpite tu
Postup prípravy
1Rozvaľkáte lístkové cesto a vyložíte ním formu na pečenie. (forma na koláč s priemerom 25cm)
2Pripravíte si náplň. Špargľu si očistíte a nakrájajte na približne 5cm dlhé obdlžníky, drevnaté konce vyhodíte. Do misy vložíte pripravenú špargľu, rozšľahané vajce, maslo, kyslú smotanu, tvaroh, nastrúhaný syr, bylinky a korenie. Všetko dôkladne zmiešajte, aby vám vznikla jednotná hmota.
3Náplň vložíte do pripravenej formy s cestom. Pozor, náplň pri pečení zväčší objem, preto naplňte približne 1cm pod okraj formy. Na vrch naskladajte slaninu so špargľou.
4Vložíte do predhriatej rúry na 220°C, potom zoslabíte na 190°C. Pečiete, kým sa na povrchu neobjavia svetlohnedé škvrny a náplň koláča bude pevná, okolo 25-35 minút.
Prajeme vám dobrú chuť!
Náš tip: Výborný je tiež s našími Talianskými bylinkami

Potrebujeme
Cesto:
175 g hladkej múky
100 g masla (zmäknutého)
1 vajce
soľ
Náplň:
250 g slaniny
130 g Chedaru
130 g francúzskeho syra Comté (môžete nahradiť iným obľúbeným tvrdým syrom)
4 šalotky
tymián
2 strúčiky cesnaku
Zálievka:
200 ml kyslej smotany
200 ml 30% smotany na šľahanie
3 vajcia
soľ
korenie čierne mleté
muškátový kvet
Tymian nakúpite tu
Muškátový kvet nakúpite tu
Korenie čierne mleté nakúpite tu
Postup prípravy
1Z uvedených surovín vypracujte cesto, vyvaľkajte ho a dajte do koláčovej formy (cesto musí byť aj po stranách).
2Šalotku nakrájajte najemno, slaninu na malé kocky, dajte na panvicu a restujte. Pred koncom pridajte nasekaný cesnak a tymián a ešte chvíľku restujte. Odstavte a nechajte vychladnúť.
3Pripravenú zmes dajte na cesto. Syr nakrájajte na kocky a nasypte na zmes. Pripravte si zálievku (zmiešajte všetky suroviny) a prelejte ju po koláči.
4Quiche pečte v zozohriatej rúre na 180 °C asi 35 minút.
Tip: Quiche podávajte teplý či studený - obe varianty sú vynikajúce.

Potrebujeme
Korpus:
175 g ražnej múky
100 g studeného masla
1 vajce
1 lyžička soli
1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
1 - 2 lyžice ľadovej vody podľa potreby
Náplň:
300 - 400 g cherry a oranžových paradajok
250 ml smotany na šľahanie
3 vajcia
50 g strúhaného parmezánu
1 lyžička soli
1/2 lyžičky čerstvo namletého korenia do mlynčeka ALEBO korenie troch farieb
1/2 lyžičky sušeného rozmarínu
pár lístkov bazalky na servírovanie
Rozmarín drvený nakúpite tu
Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu
Korenie čierne mleté nakúpite tu
Postup prípravy
1V mise zmiešajte všetky suroviny na korpus a vypracujte hladké cesto. Nechajte ho hodinu chladiť v chladničke, potom z neho vyvaľkajte tenkú placku a vyložte ňou koláčovú formu s priemerom 22 - 24 cm.
2Rúru rozohrejte na 175°C. Cesto popichajte vidličkou, položte na neho papier na pečenie a posypte fazuľami. Pečte 15 minút, potom odstráňte fazule a papier a dopekajte ešte asi 10 minút. Korpus musí byť úplne upečený.
3Náplň: V miske zmiešajte smotanu, vajcia, nastrúhaný parmezán, soľ, korenie, rozmarín a metličkou všetko rozšľahajte.
4Cherry paradajky nakrájajte na polovice, niektoré však nechajte celé. Rozložte ich do formy a zalejte vaječnou zmesou.
5Pečte 35 - 45 minút, kým nebude koláč na povrchu zlatý. Pred krájaním ho nechajte vychladnúť a ozdobte niekoľkými lístkami bazalky.
Dobrú chuť :)
počet osôb4 čas prípravy30 min. príprava15 min. pečenie obtiažnosťjednoduché druh jedlaMletá masa Potrebujeme 1 balenie lístkového cesta 1 menšia cibuľa 1/2 kg mletého...
počet osôb8 čas prípravy20 min. príprava obtiažnosťjednoduché druh jedlaDezerty Potrebujeme 500 g vypeckovaných třešní 1 PL krupicového cukru 1 PL ovocné pálenky (třeš...
počet osôb12 čas prípravy40 min. príprava25 min. pečenie obtiažnosťjednoduché druh jedlaDezerty Potrebujeme cca 600 g rebarbory, umytej a nešúpanej (asi 5 stredne hr...
počet osôb8 čas prípravy20 min. príprava60 min. pečenie obtiažnosťjednoduché druh jedlaDezerty Potrebujeme Těsto: 170 g hladkej múky 1 PL krupicového cukru štipka soli...
počet osôb8 čas prípravy30 min. príprava6 hodin Odležanie v chladnič obtiažnosťjednoduché druh jedlaDezerty Potrebujeme Sušienkový korpus: 200 g maslových sušienok 65 ...
čas prípravy40 min. príprava135 min. kynutí obtiažnosťstřední druh jedlaZákladní recepty Potrebujeme Kvásek: 1 a ⅓ kostky droždí 3,5 - 4 dcl mléka špetka cukru Na zbyt...
počet osôb6 čas prípravy30 min. príprava30 minut Pečenie obtiažnosťjednoduché druh jedlaDezerty Potrebujeme Mrkvové pyré 250 g mrkvy 50 ml vody Cesto 3 vajcia, žĺtky ...
