AKO SI UŽIŤ GRILOVAČKU S HISTAMÍNOVOU INTOLERANCIOU?
GRILOVANIE NEMUSÍ BYŤ PRE HISTAMINIKY HOROROVÝ VEČER PRI VÔNI ZAKÁZANÝCH KLOBÁSOK! MARTIN QUEUE, QEP – GASTRONOMICKÝ ŠPECIALISTA A AUTOR PROJEKTU INTOLERA – VIE, AKO TO ZVLÁDNUŤ S CHUŤOU A ZDRAVÍM. V ČLÁNKU VÁM PORADÍ, AKO SI POCHUTNAŤ NA GRILE BEZ HISTAMINOVÉ POHROMY, A PREDSTAVÍ JEDNODUCHÝ RECEPT, KTORÝ JE BEZ LAKTÓZY, LEPKU AJ VAJEC, ALE PLNÝ ŽIVÍN A VITAMÍNOV.
„HIT low“ grill

Histamínová intolerancia je veľmi rozsiahla problematika a pre ľudí s týmto imunodeficitom je grilovačka nočnou morou. Klobásky, špekáčiky či iné údeniny sú pre histaminikov iba zbožným prianím.
Gastronomický špecialista, kvalifikovaný európsky fotograf a autor dvoch špeciálnych takmer 300 stranových knižných publikácii Martin Queue, QEP vám poradí ako to na grilovačke zvládnuť a užiť si príjemne strávené spoločné chvíle pri grilovaní s rodinou, či priateľmi.
Problematiku potravinových intolerancií, ako aj problematiku nešpecifických zápalových ochorení skupiny IBD (Crohnova choroba, Ulcerózna kolitída) hĺbkovo rozoberá v knihe INTOLERA, ktorá je súčasťou projektu INTOLERA a na ktorej spolupracovalo 36 odborníkov z oblasti medicíny, gastronómie aj samotní pacienti s IBD a intoleranciami. Martin pracuje na jedinečnej mobilnej aplikácii INTOLERA, ktorá bude komplexne pomáhať v živote pacientov s intoleranciami a ochoreniami skupiny IBD.
Pripravil pre vás recept, ktorý je jednoduchý na prípravu, s maximálnym ohľadom na úroveň histamínu, no zároveň s vysokou výživovou hodnotou, plný vitamínov a ingrediencií, ktoré potláčajú histamín. Tento recept je dokonca lacto-free, gluten-free aj egg-free.
Farebný čakankový teplý šalát so Sirloin steakom

👥 4 porcie
📝 Ingrediencie:
- 4ks čakanka
- 4ks srdiečkový šalát
- 10ks žltých cherry paradajok
- 50g zelené olivy
- 400g cícer
- 10ks datle
- 50g klíčky Mungo
- 50g klíčky šošovice
- 1pl kurkumy Dávidkové koření
- 1pl Fresh grill
- soľ, mleté čierne korenie
- 4ks vyzretých Sirloin steakov
- Panenský olivový olej
- šťava z ½ limetky
- hráškové klíčky
🌱 Príprava cíceru:
- Minimálne 12 hodín pred prípravou tohto receptu si do vody namočíme cícer. Ak si chceme namáčanie skrátiť zalejeme ho horúcou vodou a štipkou jednej sódy, to skracuje čas na 4 hodiny. Cícer následne prepláchneme, zalejeme 3 násobným množstvom vody a varíme cca 1:20hod, cca 20 min pred koncom pridáme soľ. Pena ktorá sa tvorí počas varenia sa zbiera.
- Ak máme cícer uvarený na skus môžeme začať prípravu receptu.
🥬 Príprava šalátu:
- Do hlbšej rajnice si dáme olivový olej, ktorý nahrejeme a pridáme uvarený cícer, ktorý osolíme, okoreníme a pridáme kurkumu (info: znižuje histamín a potláča zápal) a fresh grill korenie od Dávidka. Restujeme do zlatista a ku koncu pridáme na mesiačiky nakrájané žlté paradajky, vykôstkované datle nakrájané na kúsky a celé vykôstkované zelené olivy. Poriadne premiešame aby všetko prešlo chuťami.
- Do širokej panvice si dáme nahriať olivový olej, čakanku a srdiečkový šalát si umyjeme a odstránime spodok, tak, aby nám ostali len samotné listy. Tie položíme na zohratý olej a miešame pokiaľ sa nám šalát stiahne. Následne primiešame pripravenú zmes s cícerom, pokvapkáme šťavou z limetky, dochutíme soľou a korením.
🥩 Príprava steaku:
- Sirloin steak necháme aspoň 45 minút pri izbovej teplote aby sa grilovať rovnomerne. Steak potrieme olivovým olejom, okoreníme a poriadne osolíme.
- Grill nahrejeme na 250-300°C a rošt potrieme olejom aby sa nám steak nelepil.
- Steak položíme na najviac rozpálenú časť roštu a grilujeme z každej strany podľa ľubovoľnej úrovne prepečenia:
2-3 min - Rare
3-4 min - Medium rare
4-5 min - Medium
- Poslednú minútu na steaky umiestníme lacto-free alebo vegán maslo, vetvičku rozmarínu prípadne aj cesnak so šupkou.
- Po ugrilovaní necháme steaky odpočívať 5-10min pod alobalom.
🍽️ Servírovanie:
Na tanier si servírujeme teplý šalát a na tenké plátky nakrájaný steak. Dekorujeme mikro bylinkami, alebo výhonkami hrášku ktoré taktiež znižujú histamín.
Dobrú chuť.
Facebook - INTOLERA
zdieľajte na: