S Davídkem v kuchyni: MEXIKO

S Davídkem v kuchyni: MEXIKO

Mexická kuchyňa sa počíta medzi TOP 10 svetových kuchýň. Je kombináciou pôvodnej indiánskej a pokolumbovskej kuchyne 16. storočí.
Je preslávená svojou farebnosťou, rozmanitou chuťou, veľa druhmi používaného korenia a omáčok. Ale hlavne je známa charakteristickou pikantnosťou, v niektorých prípadoch až ostrosťou.
Málokto z vás vie, že než som sa stal pred 12 rokmi korenárom, niekoľko rokov som vlastnil a prevádzkoval svoju mexickú reštauráciu. Moje reštaurácia bola úplne autentická s takmer všetkými mexickými pokrmy a nápoji. Učil som sa variť priamo u vyhláseného mexického kuchára a preto si dovolím povedať, že „MEXIKO“ je mojou parketou. Rád vás prevediem jednou z najvyhlásenejších kuchýň na svete, ktorá je dokonca zapísaná ako nehmotné dedičstvo UNESCO.

Ako mexickú kuchyňu charakterizovať?

Mexická kuchyňa je veľmi pestrá a rozmanitá... Je to kombinácia zeleniny, mäsa, výrazného korenia, salsí (zeleninových omáčok), kukurice, strukovín, pšeničných a kukuričných tortill a hlavne často používaných papričiek Jalapeños.

 Aké suroviny sa v mexickej kuchyni najviac používajú?

Asi najdominantnejšou zložkou mexickej kuchyne je kukurica. Pestovala sa v Mexiku už tisíce rokov pred Kolumbom a zostala tu až do teraz. Veľmi často je používaná priamo v pokrmoch alebo na výrobu kukuričných tortill. Z kukuričných tortill sa pripravujú pokrmy ako nachos, tacos alebo napríklad enchilada.

Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou mexickej kuchyne je ryža a pšenica. Pečená mexická ryža alebo len klasicky uvarená je vždy prílohou k mnohým jedlám. Z pšenice sa vyrábajú tortilly, ktoré sú pre mexickú kuchyňu charakteristické. Jedlá ako fajitas, burrito, chimichanga alebo quesadilla sú vždy z tortill pšeničných!

Aké mäso a zelenina sa najčastejšie používa v mexickej kuchyni?

V predkolumbovskej dobe bolo najčastejšie používané morčacie a kuracie mäso. Dnes sa bežne využíva mäso hovädzie, bravčové a často aj baranie. Čo sa týka zeleniny, asi najviac používané sú rajčiny, cibuľa, paprika, batáty a chilli papričky. Z ovocia potom samozrejme avokádo. Nenahraditeľné miesto majú samozrejme fazule a ľadový šalát.

Čo korenie a chute Mexika?

Asi najzákladnejším korením mexickej kuchyne je chilli a koriander. Z ďalších druhov korenia tu nájdete oregánorímska rascabobkový list a cesnak. Najpoužívanejším korením v Mexiku sú papričky Jalapeños. Nemajú až tak vysoký stupeň pálivosti, ale pridajú jedlám potrebnú pikantnosť.

Veľmi dôležitú úlohu v mexickej kuchyni hrajú taktiež SALSY. Sú to varené aj nevarené omáčky z rajčín, cibule, paprík, ovocia a chilli. Tie sa pridávajú takmer do všetkých jedál alebo ako súčasť príloh či polievok. V celej mexickej kuchyni sa využívajú aj citrusové plody ako sú limetky, citróny a pomaranče.

Mexická kuchyňa nie je až tak zložitá, ako by sa zdalo.

Jedným z najznámejších pokrmov mexickej kuchyne je GUACAMOLE, čo je v podstate výborne ochutené avokádo. V našej kuchárke nájdete hneď dva recepty: Guacamole od Davídka alebo Originálne mexické guacamole. Cibuľa, rajčiny, chilli, cesnak a limetka = základ skvelého Guacamole. To sa v mexickej kuchyni používa buď ako predkrm spoločne s NACHOS alebo do pokrmov ako FAJITAS. Guacamole sa dáva veľmi často ako doplnok alebo ozdoba rôznych ďalších mexických jedál.

Polievky tejto kuchyne sú taktiež vyhlásené.

Asi najznámejšou z polievok je AZTÉCKÁ SOPA, čo je vlastne silný vývar s trhaným kuracím mäsom, pikantnou salsou, guacamole, kyslou smotanou a ako príloha sa pridávajú smažené pšeničné tortily. Skvelá polievka po opici :)

Ďalšou vyhlásenou polievkou v mojej reštaurácii bola MEXICKÁ FAZUĽOVÁ z mletého mäsa. Toto je jeden z mojich prvých vlastných receptov, ktorý považujem za úplne unikátnu. Perfektne vyladená chuť mletého mäsa, korenia, rajčín a fazulí zjemnená kyslou smotanou. Je skvelá aj ako hlavný chod. Moji zákazníci na ňu doteraz spomínajú!

Fazule hrajú v mexickej kuchyni určite prim. Používajú sa všetky možné druhy. Červené, biele, čierne, Berlotti, Pinto aj tie farebné do CHILLI CON CARNE. Obľúbený je taktiež "fazuľový krém", čo sú v podstate rozmixované tepelne upravené fazule. Tento krém výborne zahusťuje a dodáva fazuľovú chuť.

Asi najznámejšie jedlo, v ktorom je fazúľ rozhodne dostatok, je CHILLI CON CARNE. Tento skvelý pokrm nájdete v tisíckach prevedení. Pripravuje sa hlavne z hovädzieho mäsa, buď mletého alebo nakrájaneho na nudličky. Dobre ale chutí aj z mäsa bravčového. Skvelá kombinácia mäsa, rajčín, cibule, slaniny, fazúľ a korenia. Ja s obľubou ešte pridávam kúsok horkej čokolády pre ešte lepšiu chuť. A mám dokonca aj skvelý recept na kotlíkovú verziu.

Ďalším jedlom, kde je veľa fazúľ, je určite BURRITO. Náplň z mäsa, kukurice, fazúľ, korenia, ľadového šalátu, cibule a syra zabalená v pšeničnej tortille, ozdobená salsou a kyslou smotanou. Tieto recepty vyskúšajte a zažijete tú pravú mexickú chuť!

Nezameniteľnou súčasťou mexickej kuchyne je dobre známy syr CHEDDAR. Používa sa na plnenie papričiek Jalapeños, tortill, quesadilly, nachos alebo do BURRITA. V tejto kuchyni ale určite nájdete aj ďalšie syry ako je mozzarella alebo typický mexický syr Queso Chihuahua.

Aké korenie vám vytvorí to pravé MEXIKO?

Jednou z mojich prvých zmesí je práve MEXIKO, ktoré som vytvoril na základe skúseností zo svojej mexickej reštaurácie. Je to perfektne pripravená zmes s jemnou ostrosťou, ktorá predá každému pokrmu tu pravú mexickú chuť.

Pre naozajstnú pálivosť rád používam CAYENSKÉ CHILLI. Skvelé na tejto papričke je, že páli až v krku a nie v puse a čím ďalej sa varí, tým je chuť lahodnejšia! Jedlo si potom dokonale vychutnáte a pálivosť len chuť jedla doplňuje.

Ďalšie druhy korenia, ktoré najviac charakterizujú a používajú sa v mexickej kuchyni, nájdete kompletne na našom eshope v kategórii MEXIKO.

Ale tým najlepším, čo u nás nájdete a čo využijete pri vašom varení a experimentovaní na vlnách MEXIKA, je tento DARČEKOVÝ a zároveň TESTOVACÍ BALÍČEK. Nájdete v ňom korenie na najrôznejšie mexické delikatesy.

Pri kúpe tohto DARČEKOVÉHO BALÍČKU od nás naviac dostanete E-KNIHU "To najlepšie z MEXIKA.", ktorú sme pre vás pripravili.

A to nie je všetko... O svojej skúsenosti z mojej mexickej reštaurácie sa s vami podelím v pripravovanom webinári a živom vysielaní, kde sa ešte bližšie dozviete, ako NAOZAJ CHUTÍ MEXICKÁ KUCHYŇA.

Verím, že som vás inšpiroval a sami sa pustíte do varenia dobrôt jednej z najznámejších a najvyhlásenejších kuchýň.

Šup, šup, inšpirácie bolo dosť, tak poďte dokúpiť korenie a všetci IDEME NA VLNÁCH MEXIKA!

Veľa nových zážitkov s mojim korením vo vašej kuchyni vám praje

váš Davídek

zdieľajte na:   zdieľajte
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie