Leto je v plnom prúde a väčšina z nás si užíva krásne počasie a všetko, čo k tomu patrí. Pre niektorých je to čvachtanie v bazéne, pre iného cestovanie, alebo napríklad záhradníčenie. Pre nás, milovníkov dobrého jedla, to však vždy bude predovšetkým sezóna grilovania. ❤️ A keďže vieme, že podobných gurmánov je okolo nás množstvo, máme pre vás pár tipov, ako grilovanie vyšperkovať na vyššiu úroveň
Pri grilovaní je totiž nesmierne dôležité dodržiavať zopár základných pravidiel:
1) samozrejme vybrať si správne korenie 👌 - na našom webe nájdete celú sekciu korenie na gril, kde si môžete vybrať z viac ako kde si 50 druhov korenia a koreniacich zmesí. Ak neviete, ktoré si vybrať, čítajte ďalej :)
2) používať vybrané korenie tak, aby sa ohni nespálilo🔥 – ako správne s korením pracovať, aby bol výsledok dokonalý? S Davídkom vám predstavíme naše 2 osvedčené postupy👨🍳💣🥇
1/ Marinovanie
Marinovaním mäsu dodáte intenzívnu a bohatú chuť. Zároveň ho tak zjemníte a zmäkčíte. Mäso tak bude chutnejšie a šťavnatejšie. Príprava marinády je jednoduchá a ideálna vtedy, keď si chcete pripraviť mäso vopred, a potom už len naukladať na gril a z grilu rovno na tanier.👉 Zmiešajte vybrané korenie s olejom a pridajte podľa chuti a nálady napríklad med, pivo, paradajkový pretlak či iné ingrediencie. Fantázii sa medze nekladú 🧙♂️🪄 Mäso nechajte odpočívať v marináde niekoľko hodín, alebo dokonca pokojne aj celú noc. Natiahne tak chuť marinády a krásne skrehne. Marináda by mala byť čo najjemnejšia a bez veľkých kúskov – tie by sa mohli začať pripaľovať a urobiť šarapatu.
My sme pre vás namiešali zmesi, ktoré sú určené špeciálne na marinovanie pikantné marinády
Pripravte si s nimi napríklad šťavnatú Tortillu s kuracím mäsom v pikantnej marináde
alebo legendárne Davídkove grilované rebierka
2/ Maslový kúpeľ
Podľa nás ide o ten najlepší spôsob, akým môžete mäso upraviť. Mäso si ponesie svoju vlastnú plnú chuť, nepripaľuje sa pri grilovaní a nakoniec sa rozplynie v jemnej chuti masla a korenia. A to je, vážení, naozajstné nebo! 👉 Mäso grilujte bez soli a korenia na medium, aby zostalo šťavnaté. Na liatinovej panvici na grile rozpustite maslo a nechajte v ňom rozvoňať vybrané korenie.
Grilované mäso osoľte, vložte do maslového kúpeľa a nechajte odpočinúť a dôjsť ešte približne 5 minút. Mäso bude krehké, jemné a bude sa lepšie krájať. Zo šťavy, ktorá vznikne spojením masla, čerstvého korenia a maslového výpeku, nezostane na tanieroch ani kvapka. Vyskúšajte túto úpravu mäsa, zamilujete sa a už nebudete chcieť nič inak :)
Na všetky druhy mäsa používajte korenie so základom z čierneho korenia, to je najlepšia možnosť. Určite vyskúšajte najpredávanejšie korenie Orange Pepper alebo Ameriku. S kuracím mäsom si perfektne rozumie Fresh Grill alebo Francúzska zmes Žanet.
Skúste si pripraviť delikátny Davídkov Flank steak na farebnom korení s čučoriedkovou omáčkou
alebo jednoduchý Hovädzí rib eye steak s nezabudnuteľným výsledkom.
V českej kuchyni sú kačacie prsia stále málo používané a neprávom opomínané, a pritom grilované sú jednoducho bezkonkurenčné.
Kačacie prsia na Pomarančovom korení s malinovou omáčkou a červeným korením rozhodne stoja za vyskúšanie.🍊
Základné pravidlá pre dochucovanie mäsa už poznáte. Nezabudnite však na základné pravidlá pre prácu s mäsom, predovšetkým hovädzím, bravčovým a so zverinou. Či na grile alebo na panvici majú na výslednú chuť zásadný vplyv.
ZÁKLADNÉ PRAVIDLÁ PRE DOKONALÝ STEAK
1) Mäso musí mať izbovú teplotu. Nikdy ho nedávajte priamo z chladničky.
2) Mäso vopred nesoľte. Solíme ho až po tepelnej úprave.
3) Nenaklepávajte.
Čo dodať na záver? Na predsa dokonalú prílohu 😋 K mäsu sa perfektne hodí grilovaná zelenina. Tu platí rovnaké pravidlo. Nekoreňte vopred! Už žiadne pripálené cukety 😊 Ugrilujte a trošku vykúpte
v maslovom kúpeli. Gastro zážitok zaručený s Francúzskou zmesou Žanet alebo Gréckymi bylinkami. Aj vám sa už zbiehajú slinky a vidíte sa s vašimi najbližšími v záhrade pri západe slniečka, ako si vychutnávate dokonalé grilované pochúťky? Tak šup šup pre to najlepšie na gril a poďme si spoločne užiť leto naplno!