Už 12. rokom prichádzam každú jar s novými druhmi koreniacich zmesí a rozširujem zoznam korenia u Davídků Tento rok tomu nie je inak a myslím, že vás určite prekvapím. Miešanie korenia je pre mňa vášňou a zábavou a keď sa ma niekto spýta, ako to robím, vždy mu odpoviem: "Sám nevím, mi to prostě chodí shora!".
Je to samozrejme už tiež o odbornosti, skúsenostiach, možno nadaniu a intuícií. Ale pokiaľ máte fantáziu a radi varíte, myslím, že by ste korenárske remeslo zvládli tiež. Každý z vás sa u vás doma môže stať Davídkom korenárom- vždy hovorím: "Vše je jen v hlavě.".
A aké novinky som pre vás teda tento rok pripravil?
Tento rok pre mňa boli novinky výzvou. Covid toho v domácnostiach veľa zmenil a niekedy sa usmievam, čo ten covid všetko dokázal! Ženy sa museli vrátiť späť do kuchyne (žiadne food courty, KFC), viac varili doma a chlapi naopak utiekli z domu k udiarňam a grilom. Za tú dobu sa taktiež začali objavovať nové kuchárske trendy a postupy, ktoré dosť ovplyvnili a ovplyvňujú život v kuchyni každého z nás. Prišla doba pomalých alebo taktiež parných či tlakových hrncov, sous vide, horkovzdušných fritéz. Moderne sme sa vrátili o 1000 rokov späť a napríklad sušenie mäsa zažíva naozajstný boom. Cestovanie sa na niekoľko rokov takmer zastavilo a naše originálne zmesi z celého sveta sa predávajú tri krát viac, než pred covidom. Najviac sme však pocítili, že Davídkovo koření patrí medzi najvyhľadávanejšie a najpredávanejšie korenie v celom Česku, na Slovensku aj v Maďarsku.
Za tú dobu už ma asi poznáte, a tak viete, že nikdy nemiešam nové zmesi “len tak“. Varím, sledujem a učím sa novým trendom a naslúcham ľudom, plním ich priania, a tak vznikajú moje nové originálne zmesi.
Keďže som mimo iného aj otcom malej šesťročnej Elišky a dedkom ročnej vnučky Jasmínky, vždy myslím aj na ne. Korenie pre deti je pre mňa vášňou, výzvou a vlastne aj povinnosťou. Tento rok sme už spoločne s Eli pripravili novú originálnu zmes Detské bylinky Eliška, ktorá skvelo doplňuje našu detskú radu korenia (Nesoldík, Cestovinky od maminky, MIMI GRIL, Davídkovo pečené kura, Davídkov ľadový čaj a Detské kari Jasmínka). Často sme od mamičiek počúvali vetu "Máte niečo na všetko?". Áno, už máme! Touto zmesou dochutíte naozaj všetko a je len na vašej fantázii, kam všade ju dáte.
Keďže som sám “mäsový“, tak nikdy neodolám a vymýšľam nové, neštandardné chute na mäso. Pomalé pečenie a sušenie mäsa sa stalo za posledný rok doslova fenoménom, a tak je tu úplne nová receptúra Trhané & Sušené mäsá. Využijú ju hlavne chlapi, ktorí majú na tieto delikatesy vyslovene talent!
Som taktiež milovníkom slovenskej kuchyne, sám na Slovensku žijem, vychovávam tu slovenskú dcéru, tak som si dal prácu a pripravil a doslova “vytunil“ novinku Živánska, cigánska. Kto by nepoznal, po haluškách, ďalšie dve najznámejšie slovenské jedlá? Na ihle, v alobale, na grile alebo v trúbe poznáme živánsku všetci a vždy nám chutí, aj keď je s ňou toľko práce.
Pre všetkých milovníkov grilu som tento rok namiešal novinku Amerika, ktorá, myslím, bude veľmi konkurovať môjmu Orange pepper (naše najpredávanejšie korenie, ktoré nakupujú hlavne muži). Veľmi som sa tu vyhral so zložením, menej čierneho korenie, ale chuť famózna!
Tri novinky som tento rok vymýšľal a miešal priamo na prianie vás, našich zákazníkov.
Snáď najžiadanejší bol Zátar. Zmes pôvodom zo severnej Afriky a blízkeho východu využijú nielen milovníci orientu, ale taktiež vegani a vegetariáni. Existujú stovky variant tejto zmesi, ja som pripravil tú základnú verziu a bude len na vás, či ju takto budete používať, alebo si ju doladíte podľa vlastných chutí. Kľudne sa aj vy staňte doma Davídkom a miešajte si korenie, ako vás len napadne.
Druhá je Bulharsko. Cestovať už sme si trochu odvykli, ale kto bol v Bulharsku, dobre pozná ich korenie “Šarena sol“. Ako Chorváti všade sypú Vegetu, Bulhari si idú na tomto. Ide v podstate o Balkánsku čubricu doplnenú o papriku s kukuricou. Zmiešaním tejto novinky s kvalitnou soľou v pomere 1:1 budete mať to pravé Bulharsko doma aj vy.
Taktiež ste po mne neustále chceli niečo na kura, ale bez papriky. Napríklad taký Fresh grill je na to podľa mňa dokonalý, ale prečo nevymyslieť niečo nové? Tak vznikla zmes Biele mäsá, ktorú perfektne využijete na králika, kura, moriaka či ryby v tej pravej bylinkovej a “NEpaprikovej“ variante.
Tento rok som už konečne dotiahol receptúru na strukoviny. Už niekoľko rokov ju mám pripravenú a teraz prišiel jej čas. Strukoviny od Silvinky je jedna z mojich, podľa mňa, najpodarenejších moderných zmesí, s ktorom rozhodne nadchnem nielen milovníkov bezmäsitých jedál, ale každého, kto miluje strukoviny. A prečo od Silvinky? To si prečítajte priamo na našom eshope.
Z čoho mám ale najväčšiu radosť a zároveň to pre mňa bola jedna z veľkých korenárskych výziev- pripraviť zmesi na výrobu údenín, respektíve klobás. Nikdy som v tejto oblasti nebol moc veľkým odborníkom, nie som ani mäsiar, takže som sa prepol do módu bádania a učenia sa údenárskeho remesla. Našťastie mám okolo seba niekoľko majstrov mäsiarov a tí mi dali tú najlepšiu školu.
Pre tento rok vzniklo (zatiaľ) päť nových klobásových zmesí. Klobása Maďarská, Slovenská, Moravská, Česká a Divinová. Každá je iná, každá je skvelá! Tento obor ma, chlapi, nadchol, a je tu priestor dostať do tradícií nejaké moderné a originálne pojatie, a pre to sa môžete tešiť na ďalšie nové údenárske novinky.
Všetkým, kto došli až sem, gratulujem! Chápem, že som vám takým množstvom textu zamotal hlavu, ale... veľa korenárskych noviniek si proste žiada veľa textu :)
Všetkým vám ďakujem za vašu obrovskú priazeň, vernosť, spokojnosť a už mi, sakra, niečo konštruktívne skritizujte, alebo si fakt o sebe začnem myslieť, že som ten najlepší korenár pod slnkom! 😊
Majte sa voňavo,
Váš Davídek