Tento týždeň sa nesie v znamení zázvoru. Korenie, ktoré je nezameniteľnou súčasťou mnohých svetových kuchýň. Ako je to s jeho pestovaním či napríklad využitím v lekárstve? Prečítajte si náš článok a (nielen) toto všetko sa dozviete :)
Zázvor lékarsky (v minulosti známejší ako ďumbier lekársky, lat. Zingiber officinale) je jedným z šiestich druhov zázvoru. Vo voľnej prírode ho však nenájdete, ide totižto o umelo vyšľachtenú rastlinu. Pestuje sa najmä v teplejších častiach Ázie, ale taktiež v niektorých oblastiach Afriky, na Jamajke, či v Mexiku. Pestovať sa dá ľahko aj v Česku, len na zimu je vhodné ho premiestniť dovnútra do tepla.
Ide o typicky zahrievajúcu rastlinu. Jej ostrosť pochádza z živicovej zložky nazývanej shoagol.
Používa sa najmä pri žalúdočných problémoch, pocitoch nevoľnosti a slabosti, pri zvracaní a znižuje žalúdočné kŕče. Ukľudňuje rozbitý žalúdok po opici. Má taktiež mierny antibiotický a protizápalový účinok. Používa sa do prípravkov na boj s chrípkou a štúdie poukazujú taktiež na jeho pôsobenie na zmiernenie migrén.
Zázvorové horčiny sú však pomerne silné, preto si zázvor dávkujeme podľa odozvy nášho organizmu, aby sme predošli napríklad kŕčom v črevách. Bežná dávka je necelá kávová lyžička zázvoru na pohár vody.
Zvonku ho môžeme použiť na obklady napr. pri bolestiach za krkom alebo aj inde na tele.
V tradičnej medicíne sa potom používa na zníženie cholesterolu, pre lepšie chudnutie, pri zápche, nachladnutiu a virózach. Vhodný je taktiež pri rôznych typoch žltačky a zápalov pečienky.
Nie je vhodný v tehotenstve, pri vredoch na žalúdku a dvanástniku a pri chronickom zápale hrubého čreva!
Korenie sa získava z podzemku rastliny (veľa ľudí sa mylne domnieva, že ide o koreň).
V kuchyni má všestranné využitie, najpoužívanejší je však na jeseň a na jaro pre jeho, už zmienené, zahrievajúce schopnosti a ako pomocník pri boji s chrípkou a nachladnutím. Je súčasťou mnohých kuchýň po celom svete. Veľkej obľube sa teší napríklad v Ázii - hojne sa používa v indickej, indonézskej, thajskej, vietnamskej alebo napríklad japonskej kuchyni.
Mletý zázvor sa taktiež perfektne hodí na pečenie najrôznejších zákuskov - okoreniť s ním môžete buchty, koláče, cupcaky aj torty. Dezertom dodá jedinečnú chuť a vôňu. Rovnako tak je skvelý aj v nápojoch, raňajkových kašiach a určite s ním vyskúšajte uvariť polievku. Tá chuť je proste famózna!
Všetky naše recepty so zázvorom nájdete TU, tak pozrite a nechajte sa inšpirovať :)