Týždeň s korením: Muškátový oriešok & muškátový kvet

Týždeň s korením: Muškátový oriešok & muškátový kvet

Máme tu ďalší týždeň s korením - tentokrát s muškátovým orieškom a muškátovým kvetom. Chcete sa o nich dozvedieť viac? Potom čítajte náš článok :)

Muškátový oriešok je sušený plod muškátovníku pravého, stromu pôvodom z Indonézie. Používa sa do pečiva, na koreňovú zeleninu, špenát, polievky, knedlíčky do polievky, zemiakové knedlíky, zemiakovú kašu, biele omáčky, mäsové vývary, pokrmy z mletého mäsa, na jemné ryby, sladké pečivo a múčniky. Jeho využitie je teda, ako sami vidíte, veľmi pestré!

Muškátový kvet je sušený miešok zo semena tohto stromu. Nejedná sa teda o žiadny „kvet“, ako naznačuje názov. Môžeme ním koreniť pudingy, krémy, kompóty, tvarohové múčniky a skvelo sa taktiež hodia k pečenému ovociu. Obzvlášť jemnou chuť dodá muškátový kvet bujónom, omáčkam, ragú či paštétam. Vhodný je taktiež do pečiva.

Do Eúropy ho priviezli arabskí obchodníci v 11. storočí, bol však neskutočne drahý, takže sa začal viac používať až v 16. storočí. Dlho mala monopol na jeho pestovanie Východoindická spoločnosť, ktorá dôsledne bránila ostrovy s muškátovníkom a komukoľvek z nich vyviezť sadenice. V 18. storočí prepašovali Francúzi sadenice z ostrova a rozšírili jeho pestovanie po celej Indonézii a na Srí Lanku. Samotný muškátovník je 5 až 15 metrov vysoký strom. Semená muškátovníku sa sušia až 6 týždňov, potom sa rozdrvia a vyjme sa z nich jadro - muškátový orech. K rastu potrebuje vlhké tropické klíma, takže v našich podmienkach sa mu nedarí.

Pár zaujímavostí...

V stredných dávkach sa chová ako narkotikum, ale pre väčšinu ľudí s nepríjemným telesným prežitkom, vyššie dávky môžu spôsobiť stratu vedomia a smrť.

Ako už sme zmienili, muškátový kvet je v skutočnosti "miešok" obaľujúci semeno muškátovníku - keď plody dozrievajú, tak puknú a odhalený miešok sa zoškrabe, usuší a predáva ako muškátový kvet. Pôvodne je červený, ale sušením dostane zlatistú farbu.

V Čínskej medicíne ho používajú už viac než 1 500 rokov.

V 18. storočí bol tak populárny, že si ľudia so sebou nosili malé mlynčeky a oriešok si strúhali napríklad do horkého piva alebo vareného vína.

Občas sa pridáva do obľúbených odrôd vína - u nás sú známe Moravský muškát a Muškát Ottonel.

Liečiteľstvo

Užíva sa k domácej liečbe astmy a priedušiek, nespavosti, vhodný je aj pri zápaľochr ľadvín. Tíši bolesti brucha, zmierňuje hnačky a nafukovanie. Je považovaný za účinné afrodiziakum. Zlepšuje stav akné. Používa sa na zmiernenie reumatu. Priaznivo pôsobí na nervy a zlepšuje spánok. Olej z muškátového orechu priaznivo pôsobí na zápaly a krvácajúce ďasná. Neodporúča sa v tehotenstve, kvôli vplyvu na vývoj bábätka.

sdílejte:

Vďaka cookies bude pre Vás prezeranie stránok ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s využívaním cookies a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie