Pažítka, celým menom cesnak pažítkový, patrí do rovnakého rodu ako cesnak.
Prvé známky o jej pestovaní pochádzajú z doby pred Kristom z Ázie, Egypta a starovekého Ríma. V Česku rastie v prírode najmä v Krkonoších a Hrubém Jeseníku a taktiež okolo Labe, Vltavy, Sázavy alebo Berounky. Na pestovanie nie je náročná, poradí si vo vlhšej pôde aj na slnku, kde však potrebuje pravidelné zalievanie. Pokiaľ pestujete zo semiačok, buďte trpezlivý, klíči až dva týždne. Rýchlejšie je pažítku rozsadzovať delením trsov na menšie. Pažítka funguje taktiež ako repelent a je dobré ňou vysadiť napríklad ruže, ktoré potom chráni od vošiek a plesní.
Je veľmi dobrá k zemiakovým a zeleninovým pokrmom, krásne ozdobí a dochutí nátierky či slané raňajky. Napríklad taká vajíčková omeleta posypaná čerstvou pažítkou chutí absolútne skvele! Všetky naše recepty s pažítkou nájdete TU.
Zaujímavosti
V starovekom Ríme sa používala k odháňaniu duchov a chorôb a sušené zväzky sa vešali na posteľ.
Pažítka rastie dokonca aj na Sibíri a na Kamčatke.
Včely milujú kvety pažítky pre ich vysokú dávku nektáru a peľu.
Keď pažítku pridáte do jedla, zvýrazní slanú chuť – vďaka tomu môžete do jedla dávať menej soli.
Kvety pažítky sú jedlé a je možné ich použiť na ozdobu jedál.
Pažítka v liečiteľstve
Je výborným zdrojom vitamínov C, A, B2 a minerálov, najviac vitamínov má mladá pažítka na jar. Vďaka zlúčeninám síry (rovnako ako u cesnaku) pôsobí protizápalovo. Podporuje trávenie a chuť k jedlu, jej silica pôsobí priaznivo taktiež na vysoký tlak. V Číne sa veľmi používa pri nachladnutiu, chrípke a ochoreniach dýchacích ciest. Má protiplesňové účinky a čerstvá šťava z pažítky ukľudní pokožku spálené slnkom.