Davídek a jeho maďarské Vianoce

Davídek a jeho maďarské Vianoce

Tohtoročné Vianoce budem tráviť so svojou najmladšou dcérkou Eliškou v "Elza a Anna štýle". Už teraz u nás začali prebiehať prípravy a Elza je u nás doma už snáď všade.
Minuloročné Vianoce pre mňa boli tiež celkom netradičné. Možno ste už postrehli, že naša značka je okrem Česka a Slovenska tiež v Maďarsku. Už dva roky nás v Maďarsku poznajú a hojne nakupujú pod miestnou značkou "Dávid Fúszerei". Nakoľko je Maďarsko dosť odlišné od slovanských krajín, často tam jazdím, učím sa variť a spoznávať maďarskú tradičnú kuchyňu, zvyky a chute. Aj preto som vianoce trávil v Maďarsku u svojich priateľov Norbiho a Silvie, kde som ochutnal a naučil sa ich stedrovečerné menu. A tu ho odo mňa máte ako tip na netradičné Vianoce.

Maďari sú ozajstní milovníci dobrého jedla. Radi varia, radi používajú korenie a radi jedia a pijú víno. Veľa koreniacích zmesí vyvíjam priamo pre maďarský trh a preto som sa naučil už veľa maďarských jedál a rád ich varím. Asi najznámejším jedlom, ktoré si predstavím, keď sa povie "Maďarsko", sú určite HALÁSZLE. Červená rybacia polievka s niekoľkými druhmi sladkovodných rýb, paprikou a jemnou pikantnosťou sa varí prakticky všade. Je to hviezda štedrej večere a Maďari ju doslova milujú. Základom dobrého jedla Halászle je dobrý rybací vývar, čerstvá aj sušená PAPRIKA, paradajky a samozrejme ryby. Recept na autentické pravé maďarské halászle nájdete tu a na moju novinkou korenia MAĎARSKO tu.

Druhý chod na štedrej večeri zastupuje rovnako ako u nás vyprážaná ryba a zemiakový šalát. Veľmi obľúbený je tu kapor, amur a sumec. Klasický trojobal, čierne korenie, soľ, prípadne rasca alebo cesnak. Zemiakových šalátov sú stovky variant. Ja som u svojich maďarských priateľov ochutnal a naučil sa neobvyklý pečený zemiakový šalát s reďkovkami. Je naozaj netradičný, nič sa nevarí ale pečie v rúre. K tomu som ochutnal skvele pripraveného sumca. Oba recepty na maďarskú vianočnú rybu aj so šalátom nájdete tu.  

Zaujímavosťou je, že v Maďarsku je na Štedrý deň dodržiavaný veľmi prísny pôst, mäso sa neje vôbec, maximálne ryby na večeru. Veľmi zaujímavé jedlo, ktoré sa je cez deň, sa volá MÁKOŠ GUBA. Ide v podstate o takú českú makovú žemľovku so ŠKORICOU. Jedlo je skvelé a hneď som sa do neho zamiloval. Je to jedlo pre malých aj veľkých. Vyskúšajte tento recept tu

Zvláštností také je, že dárky se zde dávají ještě před večeří. U večeře pak nechybí krájení jablka, oplatky s medem a česnekem a sklenka dobrého domácího vína.

Loňské vánoce u mých přátel pro mě byly opravdu půvabné a zajímavé. Po všechny milovníky maďarských chutí nebo těch, kteří chtějí vánoce udělat jinak, doporučuji se inspirovat a vyzkoušet vánoce letos po MAĎARSKU.

Šťastné a voňavé vám ze srdce přeje Davídek

 
zdieľajte na:   zdieľajte
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie