Varte podľa korenia

Bezlepkový Red Velvet

Bezlepkový Red Velvet

počet osôb
12

čas prípravy
45 min. príprava
35 min. pečenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Dorty

Potrebujeme

Korpus:
120 g masla izbovej teploty
250 g práškového cukru
2 veľké vajcia
2 ČL vanilkového extraktu
2 - 3 ČL červeného potravinárskeho farbiva
300 g bezlepkovej múky obsahujúcej xanthanovú gumu (my sme použili Freee for baking)
2 ČL prášku do pečiva
35 g kakaového prášku
300 ml podmaslia
2 ČL bieleho vinného octu
1 ČL sódy bikarbóny

Krém:
125 g masla izbovej teploty
300 g práškového cukru
1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu
štipka soli
250 g smotanového syru

Postup prípravy

Korpusy

1Predohrajte rúru na 180 °C. Dve menšie formy si vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Najprv si vystrihnite kolečko v tvare vnútorného priemeru formy. Potom si vystrihnite 2 dlhé kusy, ktoré majú výšku minimálne ako forma a z jednej strany ju nastrihajte do hĺbky asi 1 cm. Potom vezmite tento papier a nastrúhanou stranou smerom dolu nalepte na vnútornú stranu formy. Nastrihané časti vám dovolia s papierom lepšie pohybovať. Správne umiestnený papier má nastrihané časti na dne formy dokola. Na takto pripravený bočný papier dajte kolečko, ktoré si ešte pre istotu zo spodnej strany namažte maslom, aby na dne dobre držalo.

2Do veľkej misy pridajte maslo a práškový cukor a šľahajte, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná. Pridajte vajce a znovu miešajte, pokiaľ sa nespoja.

3V malej miske zmiešajte červené potravinárske farbivo a vanilkový extrakt – pomôže to ešte trochu rovnomernejšie vmiešať do tortového cesta. Nalejte zmes farbiva a extraktu do cesta a znovu prešľahajte mixérom, pokiaľ nebude farba rovnomerná.

4V samostatnej miske zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva, xanthanovú gumu a kakaový prášok a potom preosejte do zmesi. Tu je dôležité použiť sitko, aby sa vám neurobili žiadne hrudky.

5Zalejte podmaslím a znovu zmes šľahajte, pokiaľ nevznikne hladké cesto bez hrudiek múky.

6Do malej misky pridajte ocot, nasypte sódu, krátko premiešajte (malo by to šumieť a trochu bublať!) a potom vlejte do tortovej zmesi. Šľahajte elektrickým mixérom, pokiaľ sa zmes nespojí.

7Cesto na tortu rovnomerne nalejte medzi dve formy na pečenie, potom vložte do stredu rúry a pečte 30–35 minút. Dvierka rúry neotvárajte skôr než po 30 minútach! Koláčiky by mali nadobudnúť na veľkosti a po prepichnutí špajľou uprostred by špajle mala vyjsť čistá. Upečené korpusy vyberte z rúry, aby úplne vychladli.

Krém

1Do veľkej mixovacej nádoby dajte maslo a šľahajte 2 minúty.

2Pridajte práškový cukor, vanilkový extrakt a soľ a znovu šľahajte, pokiaľ sa úplne nespoja.

3Pridajte smotanový syr a zmes niekoľko minút šľahajte, pokiaľ nebude hustá, svetlá a nadýchaná bez hrudiek smotanového syra.

Zostavenie torty

1Akonáhle tortové korpusy vychladnú, vyberte ich z formy.

2Vršky torty zrežte tak, aby boli rovné. Prípadné odrezky si ponechajte na tanieri na ozdobenie torty.

3Na jeden korpus naneste asi polovicu krému, rovnomerne rozotrite a navrch položte druhý korpus. Zvyškom krému ozdobte vrch a boky torty.

4Odrezky z korpusov rozdrobte rukami na mrvenicu a ozdobte s ňou tortu.

Tortu dozdobte podľa svojej fantázie.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet


Späť na začiatok kuchárky
Vďaka cookies bude pre Vás prezeranie stránok ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s využívaním cookies a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie