Varte podľa korenia

Veľkonočný mazanec

Velikonoční mazanec

počet osôb
5

čas prípravy
0 min. príprava
80 min príprava
2 hod kysnutie

obtiažnosť
obtížné

druh jedla
Dezerty

Potrebujeme

500 g polohrubej múky
125 g masla (rozpusteného)
110 g práškového cukru
2 žĺtky
pol kocky čerstvého droždia
250 ml mlieka
100 g hrozienok
pol lyžičky citrónovej kôry
mandle plátky na ozdobenie
1 vajce na potretie

Citrónová kôra drvená nakúpite tu

Postup prípravy

1Zohrejte 100 ml mlieka, aby bolo teplé - nie horúce! (Ideálnu teplotu spoznáte tak, že do mlieka namočíte prst a malo by byť príjemne teplé. Pokiaľ by ste dali droždie do horúceho mlieka, zabili by ste kvasinky a cesto by nevykyslo).

2Rozdrobte droždie a pridajte ho do teplého mlieka. Poprašte troškou múky (zhruba 1 lyžica), pridajte štipku cukru a nechajte kvások zdvojnásobiť svoj objem.

3Ohrejte 150 ml mlieka a rozmiešajte v ňom žĺtky. Medzitým rozpusťte maslo.

4Zmiešajte všetky ingrediencie aj hrozienka, pridajte do nich kvások a dôkladne premiešajte. Potom do zmesi pridajte rozpustené maslo a ohriate mlieko so žĺtkami. Cesto miešajte najmenej 20 minút (malo by byť mäkké a pružné).

5Pripravte si väčšiu misu a vysypte ju múkou. Z cesta vytvorte bochník, dajte ho do misy a prikryjte utierkou alebo potravinárskou fóliou. Misu s cestom dajte na teplé miesto. Najlepšie je zabaliť misu s cestom do utierky či ručníka a položiť ju do periny alebo pod deku. Cesto nechajte nakysnúť, malo by zdvojnásobiť svoj objem (potrvá to cca 1,5 hod.).

6Z cesta vytvarujte mazanec, položte ho na plech, prikryjte utierkou a nechajte este cca 20 minút kysnúť.

7Nakysnutý mazanec potrite rozšľahaným vajcom. Na vrchole bochníka dvakrát nastrihnite nožnicami do tvaru kríža. Mazanec posypte mandľami.

8Pečte vo vyhriatej rúre na 190 - 200 stupňov. Po 20 minutách stiahnite na 180 stupňov a dopečte do ružova (cca 30min.).


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Citrónová kôra drvená

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka cookies bude pre Vás prezeranie stránok ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s využívaním cookies a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie