Varte podľa korenia

Staročeský slepačí kaldoun

Staročeský slepičí kaldoun

počet osôb
4

čas prípravy
10 min. príprava
4 hod vaření

obtiažnosť
střední

druh jedla
Drůbež

Potrebujeme

pol sliepky
hrsť kuracích srdiečok a hrsť kuracích žalúdkov
3 mrkvy
dva kúsky stonkového zeleru
1 cibuľa
1 menší petržlen
1 ČL NESOLDÍKA
2 ČL FAJNOTKA
štipka mletého muškátového oriešku
3 bobkové listy alebo štipka mletého bobkového listu
petržlen alebo pažítka na dozdobenie
3 PL polohrubej múky
2 kúsky masla
širšie polievkové rezance
soľ

Nesoldík nakúpite tu
Slovenská zmes Fajnotka nakúpite tu
Bobkový list celý nakúpite tu
Bobkový list mletý nakúpite tu
Muškátový oriešok celý nakúpite tu
Muškátový oriešok mletý nakúpite tu
Pažítka nakúpite tu
Petržlenový list nakúpite tu

Postup prípravy

1Sliepku aj vnútornosti vložte do hrnca, zalejte vodou, priveďte do varu a varte, kým sa nezačne vytvárať pena.

2Potom všetkú vodu vylejte, opláchnite hrniec aj mäso a znova zalejte vodou.

3Pridajte zeleninu, cibuľu, NESOLDÍKA a FAJNOTKU, soľ a nechajte variť na miernom ohni s mierne odklopenou prikrývkou. Vodu priebežne dolievajte.

4V osolenej vode uvarte rezance "al dente" a nechajte vychladnúť.

5Keď je mäso mäkké, vývar sceďte, mäso oberte, zeleninu nakrájajte, mäso zbavte kože a opatrne roztrhajte na hrubšie kúsky.

6V hrnci rozohrejte maslo, opražte na ňom múku, zalejte scedeným vývarom a dobre rozšľahajte. Pridajte bobkový list, muškátový oriešok a ešte asi 20 minút povarte. Na záver môžete polievku ešte zjemniť kúskom masla.

7Do hlbokých tanierov dajte zeleninu, mäso, rezance a všetko zalejte horúcou polievkou a posypte petržlenom alebo pažítkou.

Upozornenie pri dávkovani korenia Nesoldík: Zahoďte svoje zvyky a NEsypte na 1 LITR VÝVARU 1 LYŽICU BRŽNÉHO DOCHUCOVADLA.

U NESOLDÍKA PLATÍ PRAVIDLO: IBA 1 MALÁ ČAJOVÁ LYŽIČKA NA 4 LITRE VÝVARU. Pokiaľ dáte viac, bude to silné, horké a budete musieť riediť.

Starý recept z rakúsko-uhorskej kuchyne, v mojom vlastnom vylepšenom prevedení, ktorý zahreje a zasýti. Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Nesoldík
Všetky recepty s korením Slovenská zmes Fajnotka
Všetky recepty s korením Bobkový list celý
Všetky recepty s korením Bobkový list mletý
Všetky recepty s korením Muškátový oriešok celý
Všetky recepty s korením Muškátový oriešok mletý
Všetky recepty s korením Pažítka
Všetky recepty s korením Petržlenový list

Späť na začiatok kuchárky