500g hladkej múky
20g droždia
štipka cukru
160ml vlažnej vody
100ml mlieka
9 PL panenského olivového oleja
rozmarín
2 čl sušeného cesnaku
soľ
1Pripravte si kvások. Mlieko zohrejte, aby bolo teplé, ale nie horúce (ak by ste dali do horúceho mlieka droždie, tak by ste zabili kvasinky a cesto by vám nevykyslo).
2Do teplého mlieka pridajte rozdrobené droždie. Poprašte múkou, pridajte štipku cukru a nechajte kvások zdvojnásobiť svoj objem.
3Do misy dajte múku, kvások, soľ, sušený cesnak, 2 lyžice olivového oleja, vodu a urobte cesto.
4Cesto spracovávajte najmenej 10 minút. Občas s ním hoďte o pracovnú dosku, kým cesto nebude poriadne spracované. Správne spracované cesto spoznáte tak, že sa nelepí a je vláčné. Ak sa cesto stále lepí, pridajte trochu múky. Naopak ak je veľmi tuhé, pridajte trochu vody.
5Z vypracovaného cesta urobte guľu a dajte ju do misy vymastenej olejom. Cesto nechajte najmenej hodinu kysnúť.
6Vykysnuté cesto rozdeľte na menšie kúsky a rukami vyrobte asi pol centimetrové tučné placky. Špičkami prstov do nich urobte jamky. Bohato potrite olivovým olejom a posypte čerstvým rozmarínom.
7Hotové placky pečieme 20 - 35 minút v rozohriatej rúre na 200 °C kým nie sú placky zlatohnedé a krásne chrumkavé. Hotové placky odporúčame potrieť cesnakom.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.