Varte podľa korenia

Cviklové rizoto s gorgonzolou

Řepové rizoto s gorgonzolou

počet osôb
2

čas prípravy
1 min. príprava
30 minut varenie cvikly

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Vegetarián

Potrebujeme

Rizoto:
160g ryže na rizoto (Carnaroli, Arborio...)
80ml bieleho vína
400ml zeleninového vývaru
100g cvikly
45g masla
65g parmezánu
1 pl olivového oleja
pár kvapiek citronovej šťavy
1 kl korenie Fajnotka
soľ

Omáčka:
40ml smotany na šľahanie
80g gorgonzoly

petržlen
tymián
píniové ořiešky

Slovenská zmes Fajnotka nakúpite tu
Tymián nakúpite tu
Petržlenový list nakúpite tu

Postup prípravy

1Uvarte cviklu domäkka. Po uvarení a chvíľke chladnutia ju oloúpte a rozmixujte na hladké pyré.

2Dajte si variť vývar (pre prácu s ním potrebujeme vriaci) a pripravte si aj zbytok ingrediencií.

3Ryžu na rizoto nepreplachujte a dajte ju rovno nasucho do hrnca. Keď sa trochu ohreje, pridajte víno. Nechajte ho variť a postupne pridávajte vriaci vývar. Vždy toľko aby jeho hladina bola tesne nad ryžou. Keď sa vyvarí, pridajte ďalší, kým sa ryža uvarí al dente.

4Hotovú ryžu (mala by byť krásne krémová) dajte preč zo sporáka, primiešajte do nej zbytok surovín na rizoto a podľa chuti dosoľte.

5Do malého hrnca nalejte smotanu a priveďte ju do varu. Do horúcej smotany vložte gorgonzolu a postupne, za stáleho miešania, rozpustte na hladkú omáčku. 

6Piniové oriešky krátko opražte nasucho na panvici a servírujte rizoto posypené petržlenovou vňaťou, tymiánom a orieškami.

Dobrú chuť!


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Slovenská zmes Fajnotka
Všetky recepty s korením Tymián
Všetky recepty s korením Petržlenový list

Späť na začiatok kuchárky