cca 2 kg krkovičky v celku
1 PL zmesi Farmárska zmes Brezina
2 PL medu
2 PL bieleho vína
soľ
Kapusta:
1 väčšia hlávka bielej kapusty
1 kaleráb
1 zemiak
1 lyžica masti
2 PL octu
2 PL medu
3 stredne veľké cibule
kúsok údenej slaniny
soľ
1 ČL drvenej rasce
Zemiakový knedlík:
1,5 kg zemiakov
400 g hrubej múky
3 vajcia
1 PL zemiakového škrobu
1 PL zmesi Zemiačik
1 PL masti
soľ
Farmárska zmes BREZINA nakúpite tu
Zemiačik nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu
1Krkovičku rozrežte naprieč a oba kusy mäsa prudko opečte na horúcej panvici.
2Zmiešajte med, biele víno a korenie. Pripravenú marinádu votrite s hrsťou soli do už upečenej krkovičky. Rozprestrite alobal a každú krkovičku zvlášť doňho zabaľte, najlepšie v 2 vrstvách. Oba kusy mäsa dajte na plech a pečte cca 100 minút na 180 °C. Potom rúru vypnite a mäso v nej nechajte ešte 15 minút odpočívať.
3Z kapusty odstráňte hlúb a nakrájajte na rezance. Na lyžici masti orestujte na kocky nakrájanú slaninu a nahrubo nakrájanú cibuľu. Potom pridajte kapustu, rascu, soľ, ocot aj med a duste do mäkka.
4Kaleráb, zemiaky a cesnak zbavte šupiek a nastrúhajte najemno. Všetko vmiešajte do kapusty. Táto zmes vám bude fungovať ako zahusťovadlo. Povarte asi 10 minút, potom vypnite a nechajte kapustu ešte 10 minút dôjsť. Môžete nakoniec dochutiť medom a octom.
5Zemiaky nechajte uvariť do polomäkka. Vychladnuté zemiaky olúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. V mise zmiešajte nastrúhané uvarené zemiaky, 1 ČL soli, škrob, vajcia, múku a korenie Zemiačik. Na pomúčenom stole vypracujte asi 5 cm široké knedlíky. Varte ich v osolenej vriacej vode cca 20 minút. Po vytiahnutí knedlíky pomastite roztopenou masťou a nakrájajte.
6Keď je mäso mäkké, vyberte ho z alobalu a zlejte výpek. Krkovičku ešte v rúre (na horúcom vzduchu s ventilátorom) dopečte, aby mala zlatú kôrku. Potom mäso opatrne ostrým nožom nakrájajte asi na centimetrové plátky.
7Výpek dajte do panvice a nechajte tekutinu odpariť. Zredukovaným výpekom mäso prelejte. Podávajte s kapustou a zemiakovým knedlíkom.
Neskutočne šťavnatá krkovička, skvele dochutená hlávkova kapusta zahustená len zemiakom a kalerábom a domáci zemiakový knedlík. Tradičné jedlo pripravené moderným spôsobom si rozhodne zamilujete.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.