Recepty

Džem z bazových kvetov s citrónovou kôrou

Džem z bezových květů s citronovou kůrou

čas prípravy
35 min. príprava
24 hod. macerovanie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Zavařování, skleničkování

Potrebujeme

15 kvetov bazy čiernej
1 l vody
šťava z 1 citróna
2 ČL CITRÓNOVEJ KÔRY MLETEJ
želírovací cukor 2:1

Citrónová kôra mletá nakúpite tu

Postup prípravy

1Kvety neoplachujte, len skontrolujte, či v nich nie je zachytený hmyz. Bazové kvety vložte do veľkého hrnca s vodou tak, aby boli úplne ponorené. Takto bazu nechajte 1 deň macerovať vo vode (najlepšie v chladničke). 

2Vylúhovanú bazu prelejte cez plátno alebo cez utierku tak, aby sa oddelil výluh od kvetov. 

3Želírovací cukor spoločne s citrónovou šťavou a MLETOU CITRÓNOVOU KÔROU pridajte k výluhu. Za stáleho miešania priveďte do varu a cca 8 minút prudko varte. Urobte želírovaciu skúšku a prípadne ešte chvíľu povarte. Želírovacia skúška sa robí tak, že sa malé množstvo džemu dá na malý tanier a nechá sa vychladiť. Tak viete skontrolovať konzistenciu džemu.

4Horúci džem naplňte do vopred umytých a sterilizovaných fliaš a dôkladne uzavrite. Potom obráťte fľaše dnom nahor a nechajte v tejto polohe cca 15 minút odstáť. Následne ich obráťte späť a nechajte poriadne vychladnúť.

Z tohto množstva urobíte cca 6 malých výživových fliaš džemu.

Tip: kvety trhajte za slnečného počasia - dážď totiž zmýva z kvetov peľ, ktorý pri výrobe džemu potrebujete. 


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Citrónová kôra mletá

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie