15 kvetov bazy čiernej
1 l vody
šťava z 1 citróna
2 ČL CITRÓNOVEJ KÔRY MLETEJ
želírovací cukor 2:1
1Kvety neoplachujte, len skontrolujte, či v nich nie je zachytený hmyz. Bazové kvety vložte do veľkého hrnca s vodou tak, aby boli úplne ponorené. Takto bazu nechajte 1 deň macerovať vo vode (najlepšie v chladničke).
2Vylúhovanú bazu prelejte cez plátno alebo cez utierku tak, aby sa oddelil výluh od kvetov.
3Želírovací cukor spoločne s citrónovou šťavou a MLETOU CITRÓNOVOU KÔROU pridajte k výluhu. Za stáleho miešania priveďte do varu a cca 8 minút prudko varte. Urobte želírovaciu skúšku a prípadne ešte chvíľu povarte. Želírovacia skúška sa robí tak, že sa malé množstvo džemu dá na malý tanier a nechá sa vychladiť. Tak viete skontrolovať konzistenciu džemu.
4Horúci džem naplňte do vopred umytých a sterilizovaných fliaš a dôkladne uzavrite. Potom obráťte fľaše dnom nahor a nechajte v tejto polohe cca 15 minút odstáť. Následne ich obráťte späť a nechajte poriadne vychladnúť.
Z tohto množstva urobíte cca 6 malých výživových fliaš džemu.
Tip: kvety trhajte za slnečného počasia - dážď totiž zmýva z kvetov peľ, ktorý pri výrobe džemu potrebujete.
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.