Varte podľa korenia

Torta s rebarborou a jahodami

Nebeský dort s rebarborou a jahodami

počet osôb
12

čas prípravy
150 min. príprava
45 min pečení

obtiažnosť
obtížné

druh jedla
Dezerty

Potrebujeme

Na piškótu:
600 g vajec (cca 10 ks)
375 g krupicového cukru
75 g masla
255 g hladkej múky typu 00
110 g kakaa holandského typu
1 a pol čl prášku do pečiva
1 vanilkový prášok
1/2 dcl griotky
1/2 dcl vody

Na krém:
400 g masla
400 g mascarpone
práškový cukor
2x vanilkový cukor (pridávame namiesto vanilkovej esencie)
griotku podla chuti

Rozvar z rebarbory a jahôd s kardamónom:
6 stoniek rebarbory
400g čerstvých jahôd
krupicového cukru podľa chuti

Kardamom mletý nakúpite tu
Citrónová kôra drvená nakúpite tu

Postup prípravy

  Piškóta

1Vajcia si vyberte z chladničky a nechajte ich minimálne dve hodiny stáť pri izbovej teplote, ideálne ich vyberte z chladničky na noc. Rúru si predhrejte na 170 stupňov. Dve menšie formy si vymažte maslom a vyložte pečiacim papierom. Najskôr si vystrihnite koliesko v tvare vnútorného priemeru formy. Potom si vystrihnite 2 dlhé kusy, ktoré majú výšku minimálne ako forma a z jednej strany ich nastrihajte do hĺbky iba asi 1 cm. Potom vezmite tento papier a nastriáhanú stranu, dajte smerom dolu a nalepte na vnútornú stranu formy. Nastrihané časti vám dovolia s papierom lepšie pohybovať. Správne umiestený papier má nastrihané časti na dne formy dookola. Na takto pripravený bočný papier dajte koliesko, ktoré si ešte pre istotu zo spodnej strany namažte maslom, aby na dne dobre držalo.

2Maslo rozpusťte v miske a nechajte vychladnúť. Vajcia spoločne s cukrom šľahajte cca 10 minút do hustej peny. Hmota musí byť vyšľahaná naozaj dobre, to je základ úspechu. Správne vyšľahaná pena je úplne svetlá a takmer nesteká zo stierky. Hladkú múku zmiešajte v mise s kakaom a práškom do pečiva. Následne cez sitko preosejte do misy s vyšľahanými vajcami. Stierkou zmes len jemne podberajte, aby sa múka rovnomerne rozpustila a nemali ste v ceste hrudky. Keď budete mať zmes krásne homogénnu, prilejte maslo, vanilku a opäť zľahka stierkou vymiešajte. Tento postup je pre dokonalý výsledok naozaj kľúčový.

4Takto pripravenú zmes nalejte do dvoch foriem (ja si to vždy radšej odvážim, aby som mala v každej forme rovnaké množstvo cesta) a dajte piecť cca na 45 minút. Nenechávajte ho ale v rúre zbytočne dlho, viac než treba, aby sa piškóta nevysušila. Či je korpus hotový spoznáte tak, že do stredu zapichnete špajdlu, ktorá je po vytiahnutí čistá.

5Korpusy nechajte vychladnúť a pozdĺžne ich prerežte na polovicu. Následne ich jemne z oboch strán pokropte zmesou vody a griotky (rovnaké množstvo vody a griotky). Najlepšie je nechať korpusy odpočinúť do druhého dňa a potom zdobiť krémom.

 

Mascarpone krém

1Pozor, maslo aj mascarpone musí mať izbovú teplotu. Ideálne je, keď si ich vyberiete tri hodiny pred šlahaním. Maslo musí byť naozaj mäkké, aby vytvorilo perfektnú nadýchanú konzistenciu. Maslo šľahajte samotné asi 15 – 20 minút (buď ručným šľahačom alebo pomocou robota). Po tejto dobe bude krásne našľahané, svetlé a bude lahodne voniať.

2Po lyžiciach pridávajte mascarpone. Vždy počkajte, kým sa mascarpone nespojí s maslom a až potom pridajte ďalšiu lyžicu. Medzitým do krému kvapnite vanilkový extrakt. Nakoniec preosejte práškový cukor podľa chuti. Na dochutenie môžete použiť aj griotku. Všetko dobre premiešajte.

Rozvar z rebarbory a jahôd s kardamónom

1Rebarboru olúpte a pokrájate na menšie kúsky, jahody nasekajte.

2V malom hrnci za občasného miešania asi 15 minút povarte jahody, rebarboru s cukrom. Keď sa ovocie rozvarí a šťava zhustne, dajte rozvar chladiť najlepšie cez noc.

3Vychladnutý rozvar si rozdeľte na tri časti.

Kompletizácia

1Korpus potrite krémom cca 1 cm vrstvou. Na okraje natretého korpusu naneste pomocou zdobiaceho sáčku alebo zdobičky krém, aby ste urobili hrádzu pre rozvar, aby nemal možnosť vytekať. 

 

2Opatrne pomažte jendou časťou pripraveného rozvaru. A opatrne priklopte ďalším korpusom. Tak to opakujte kým neskompletizujete všetky korpusy.

 

3Nakoniec tortu zahlaďte so zvyšným krémom dookola a dajte stuhnúť do chladničky na 60 minút.

 

4Prichystajte si polevu podľa návodu na obale. 

 

5Na jednej strane polevy si odstrihnite roh, aby vám vznikla malá dierka. A pomaly ju nanášajte na okraj torty, tak aby ste vytvorili "stekance". Zvyšnou polevou potrite vrch torty.

 

6Tortu dajte na 30 minút do chladničky. Tak aby vám čokoláda stuhla.

 

7Dozdobte tortu podľa svojej fantázie. Stonky kvetín odporúčame obaliť v potravinárskej fólii, aby ste zabránili preniknutiu prípadných nežiadúcich látok. Kvety zapichujte do torty pomocou predpripravených dierok v čokoládovej poleve, ktoré ste si predchystali pomocou špáratka. Pusinky, ovocie, makrónky, orechy či sušienky odporúčame pridávať pomocou nanesenia trochy krému, aby vám na torte dobre držali.

8Tortu odporúčame nechať minimálne 3 hodiny odležať v chladničke. Tak aby sa prepojily všetky chute. 

Tip na krájanie torty: Tortu krájajte nahriatým nožom, ktorý si najprv vložíte na chvíľku do veľkého pohára najlepšie s vriacou vodou.

 

 

 

 


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Kardamom mletý
Všetky recepty s korením Citrónová kôra drvená

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka cookies bude pre Vás prezeranie stránok ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s využívaním cookies a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie