Varte podľa korenia

Cibuľové čatní

Cibulové chutney

počet osôb
6

čas prípravy
45 min. príprava
30 min restovanie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Tipy na dárky

Potrebujeme

500g červenej cibule
3 PL masla
40g trstinového cukru
1 PL vínneho octu
1 PL krémového balsamica
120ml červeného portského vína
2 PL slivkového lekváru
2 guličky jalovca
1 čl rozmarínu
1/2 čl kardamónu
1/2 čl korenia do múčnikov
štipka soli
štipka čierneho korenia

Jalovec celý nakúpite tu
Rozmarín celý nakúpite tu
Rozmarýn drvený nakúpite tu
Kardamom mletý nakúpite tu
Korenie do múčnikov nakúpite tu
Korenie čierne mleté nakúpite tu

Postup prípravy

1Najprv si očistite cibuľu.

2Nakrájajte cibuľu na tenké kolieska. Každé koliesko rozkrojte na štvrťky, aby vám vznikli tenké rezančeky.

3Pripravte si hrniec a nechajte v ňom rozpustiť maslo.

4Akonáhle sa maslo rozohreje, pridajte nakrájanú cibuľu a za stáleho miešania restujte.

5Po miernom orestovaní pridajte guličky jalovca, rozmarín, kardamón a korenie do múčnikov, aby sa uvoľnila vôna korenia. A ďalej restujte.

6Po pár minutách pridajte vinný ocot a červené portské víno.

7Ďalej pridajte trstinový cukor a stále restujte, kým cibuľa úplne neskaramelizuje.

8Keď zmes začne hustnúť zoslabte plameň, dochuťte soľou, čiernym korením a pomaly primiešavajte krémové balsamico. Celkový čas restovania by mal trvať 20-30 minút. Cibuľová zmes by mala stmavnúť do fialovej farby a mala by sq vyvariť väčšina tekutín.

9Nakoniec vmiešajte lyžicu slivkového lekváru a odstavte.

10Ochutnajte a popípade dochuťte podľa vašich predstáv.

11Pokiaľ nemáte v pláne spotrebovať čatní hneď, tak zmes naplňte do uzavierateľných fliaš, nechajte vychladnúť a uchovávajte v chladničke. Pri takých podmienkach spotrebujte čatní do následujúcich 3 dní.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Jalovec celý
Všetky recepty s korením Rozmarín celý
Všetky recepty s korením Rozmarýn drvený
Všetky recepty s korením Kardamom mletý
Všetky recepty s korením Korenie do múčnikov
Všetky recepty s korením Korenie čierne mleté

Späť na začiatok kuchárky