Varte podľa korenia

Bryndzové halušky

Brynzové halušky

počet osôb
4

čas prípravy
30 min. príprava
20 min. varenie halušiek
10 min. 10

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Slovenská kuchyně

Potrebujeme

4 veľké zemiaky
cca 300g polohrubej múky
soľ
200g bryndze
200g kyslej smotany
slanina
Pažítka

Pažítka nakúpite tu

Postup prípravy

1Do veľkého hrnca dajte variť osolenou vodou.

2Zemiaky očistite a nastrúhajte najemno.

3Pridajte soľ a postupne aj múku. Množstvo múky záleží od veľkosti zemiakov a množstva vody v nich. Cesto nesmie byť riedke, inak by sa halušky rozpadli. Naopak ak bude múky veľa halušky budú tvrdé.

4Keď voda zovrie, cesto vložte do sitka na halušky a pomocou varechy alebo lyžice vytvorte halušky. Občas premiešajte. Keď halušky vyplávajú (za cca 8 minút) môžete ich odstaviť. Prepláchnite studenou vodou a sceďte.

6Slaninu pokrájajte na malé kocky a dajte upiecť.

Halušky podávajte ešte teplé poliate bryndzou zmiešanou so smotanou a posypané slaninou a pažítkou alebo jarnou cibuľkou.

Halušky sú obľúbené tradičné slovenské jedlo. Varia sa skoro v každej rodine. Najlepšie sú však tie s májovou bryndzou. Poznáme už aj modernejšie verzie halušiek ako špenátové či tekvicové. Recept na halušky z tekvice hokkaido nájdete v našej kuchárke.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Pažítka

Späť na začiatok kuchárky