Varte podľa korenia

Bravčová panenka v slaninovom kabátiku s omáčkou z portského vína a ríbezlí s plackami zo zemiakovej kaše

Vepřová panenka ve slaninovém kabátku s omáčkou z portského vína a rybízu s placičkami z bramborové kaše

počet osôb
4

čas prípravy
50 min. príprava

obtiažnosť
střední

druh jedla
Vepřové

Potrebujeme

Bravčová panenka:
cca 1 kg bravčovej panenky
8 plátkov anglické slaniny
soľ
Estragón
3 halúzky čerstvého rozmarínu
slnečnicový olej
4 PL ghí (môžete nahradiť maslom)
2 strúčiky cesnaku

Omáčka:
250 ml portského vína
2 PL trstinového cukru
100 g zavarených alebo čerstvých ríbezlí
1 PL masla
štipka Muškátového oriešku
čerstvo mleté Korenie
soľ

Placky zo zemiakovej kaše:
700 g zemiakov
soľ
Biele korenie
1 vajce
3 PL masla
1 štipka Muškátového oriešku

Estragón nakúpite tu
Muškátový oriešok mletý nakúpite tu
Korenie biele mleté nakúpite tu
Korenie čierne mleté nakúpite tu

Postup prípravy

Bravčová panenka

1Panenku si vyberte s dostatočným predstihom von z chladničky, aby mala izbovú teplotu. 

2Pripravte si panvicu, pridajte olej a 1 lyžicu ghí alebo masla. 

3Panenku nakrájajte na štyri kúsky, osoľte a okoreňte Estragónom. Jednotlivé kúsky zabaľte do slaniny. 

4Panvicu rozpáľte. Akonáhle je panvica rozpálená, vložte do nej steaky a opekajte asi minútu a pól z každej strany. Nezabudnite zatiahnuť aj bočné strany panenky. Akonáhle sa z panenky začne uvoľňovať tuk, prihoďte do panvice strúčik cesnaku aj so šupkou, len ľahko rozdrvený čepeľou noža.

5Opečené mäso presuňte do pekáčiku a položte na neho ghí alebo maslo a halúzky rozmarínu. Panvicu si odložte na bok – budete ju potrebovať na omáčku.

6Mäso vložte do rúry rozohriatej na 220 °C a nechajte ho 15 minút piecť.

7Hotovú panenku dajte na tanier, prikryte alobalom alebo miskou a nechajte 5-10 minút odpočinúť. Tento krok nikdy nevynechajte. Pokiaľ by ste v tejto chvíli panenku rozrezali, vytiekla by z nej šťava.

Omáčka

1Panvicu s výpekom z mäsa i strúčikom cesnaku vráťte na sporák, zalejte portským vínom a zasypte 2 zarovnanými lyžicami trstinového cukru.

2Omáčku nechajte pri strednej teplote prebublávať a redukovať do hustejšej konzistencie.

3Akonáhle je tekutina zredukovaná cca na svoju polovicu, pridajte ríbezle, osoľte, okoreňte a ochuťte štipkou Mletého muškátového oriešku.

4Omáčku nechajte asi ďalšie 1 – 2 minúty redukovať a ríbezle prehriať.

5Nakoniec dajte panvicu na bok zo šporáku a pridajte lyžicu studeného masla, ktoré do omáčky zapracujte pomocou krúživých pohybov panvicou.

6Podľa potreby pridajte soľ či korenie.

Placky zo zemiakovej kaše

1Zemiaky nakrájajte na menšie kúsky a uvarte v osolenej vode do mäkka. Vodu zlejte, pridajte maslo a premixujte ponorným mixérom do hladkej kaše. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

2Elektrickým šľahačom potom do vnútra vyšľahajte vajíčko, čerstvo mleté Korenie a štipku Muškátového oriešku. Nadýchanú zmes potom naplňte cukrárskym sáčkom so zdobiacou špičkou a na papieri na pečenie vytvorte placky o priemere cca 6 cm.

3Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút do zlata.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Estragón
Všetky recepty s korením Muškátový oriešok mletý
Všetky recepty s korením Korenie biele mleté
Všetky recepty s korením Korenie čierne mleté

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka cookies bude pre Vás prezeranie stránok ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s využívaním cookies a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie