
Potrebujeme
120 g zmäknutého masla
200 g kryštálového cukru
250 g polohrubej múky
125 mlieka
3 vajcia
½ prášku do pečiva
1/2 ČL mletej citrónovej kôry
maslo na potretie formy
hrubá múka na vysypanie formy
čokoládová poleva
propriety na zdobenie (napr. čokoládové vajíčka, lentilky, atď.)
Postup prípravy
1Žĺtky vyšľahajte spoločne s maslom a cukrom do peny. Do ušľahanej zmesi pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva, citrónovú kôru a mlieko. Všetko dôkladne premiešajte.
2Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho postupne vmiešajte do pripraveného cesta.
3Bábovkovú formou potrite maslom a vysypte hrubou múkou.
4Do pripravenej formy nalejte hotové cesto.
5Bábovku pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C cca 45 min. Upečenú bábovku spoznáte tak, že doprostred zapichnete špajdľu a hneď ju vytiahnete – ak zostane čistá, bábovka je upečená. Ak sa na ňu nalepilo cesto, ešte je potrebné ju dopiecť.
6Upečenú bábovku vyklopte z formy a nechajte vychladnúť.
7Keď bábovka vychladne, polejte ju čokoládovou polevou. Odporúčame kúpiť už hotovú polevu a len ju rozpustiť podľa návodu na obale.
8Poliatu bábovku hneď ozdobte podľa svojej fantázie, napríklad čokoládovými vajíčkami, lentilkami či orieškami v čokoláde. Ak ozdoby z bábovky padajú a nedržia, pomôžte si špáradlami, ktoré vytiahnete práve vo chvíli, keď čokoláda stuhne, aby ozdoby vydržali na mieste. Ak chcete bábovku ozdobiť kvetmi, odporúčame ich pridať až po stuhnutí čokolády.
Dobrú chuť.
