✨ Vianočná garancia: zaplaťte objednávku do 18. 12. a balíček doručíme do Vianoc! 🎁

Recepty

Kysnutý baranček

Kynutý beránek

počet osôb
4

čas prípravy
80 min. príprava
120 min. kysnutie

obtiažnosť
obtížné

druh jedla
Velikonoce

Potrebujeme

500 g polohrubej múky
125 g masla (rozpusteného)
110 g múčkového cukru
2 žĺtky
1/2 kocky čerstvého droždia
250 ml mlieka
100 g hrozienok
1/2 lyžičky mletej citrónov
plátky mandlí na zdobenie
1 vajce na potretie

Citrónová kôra mletá nakúpite tu

Postup prípravy

1Pripravte si kvások. Zahrejte 100 ml mlieka, aby bolo teplé - nie horké! (Ideálnu teplotu poznáte tak, že do mlieka namočíte prst a malo by byť príjemne teplé. Pokiaľ by ste dali droždie do horkého mlieka, zabili by ste kvasinky a cesto by nevykyslo). Rozdrobte droždie a pridajte ho do teplého mlieka. Poprášte troškou múky (zhruba 1 lyžica), pridajte štipku cukru a nechajte kvások zdvojnásobiť svoj objem.

2Ohrejte 150 ml mlieka a rozmiešajte v ňom žĺtky. Medzitým rozpusťte maslo.

3Zmiešajte všetky ingrediencie aj hrozienka, pridajte do nich kvások a dôkladne premiešajte. Potom do zmesi pridajte rozpustené maslo a ohriate mlieko so žĺtkami. Cesto miešajte najmenej 20 minút (malo by byť mäkké a pružné).

4Pripravte si väčšiu misu a vysypte ju múkou. Z cesta vytvorte bochníček, dajte ho do misy a prikryte utierkou alebo potravinárskou fóliou. Misu s cestom dajte na teplé miesto. Najlepšie je zabaliť misu s cestom do utierky či ručníku a položiť ju do perín alebo pod deku. Cesto nechajte nakysnúť, malo by zdvojnásobiť svoj objem (potrvá to cca 1,5 hod.).   

5Po vykysnutí cesto rozdeľte na menšie kúsky, z ktorých vytvarujte valčeky a následne ich tvarujte podľa obrázku barančeka.

6Na papieri na pečenie ho nechajte kysnúť ešte pól hodiny a potom ho potrite rozšľahaným vajcom. Môžete barančeka ešte posypať mandľami. Nezabudnite na oči použiť hrozienka.

7Pripraveného barančeka dajte piecť do rozohriatej trúby na 170 °C asi 35 až 45 minút.

Veselú Veľkú noc. Dobrú chuť.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Citrónová kôra mletá

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka súborom cookie a spracovaniu osobných údajov je vaše prehliadanie ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s ich využívaním a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie