350 ml mlieka
2 PL cukru
1 ks droždia
500 g polohrubej múky
1 ks vajce
štipka soli
100g masla
mak
práškový cukor
mlieko
maslo
1Pripravte si kvások z mlieka, cukru a droždia.
2V miske zmiešajte múku, vajce, soľ, maslo a kvások. Vypracujte vláčne cesto a v miske nechajte prikryté utierkou,asi hodinu kysnúť.
3Z cesta vyvaľkajte tenké valčeky a narežte ich na 1cm bobaľky.
4Bobaľky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Neukladajte príliš blízko k sebe, lebo ešte nakysnú. Pečte v rúre na 200°C dozlata.
5Hotové bobaľky polejte horúcim mliekom zmiešaným s cukrom. Keď bobaľky zmäknú prebytočné mlieko zlejte. Na záver posypte makom a polejte roztopeným maslom.
Sladká bodka na záver štedrej večere, ktorú Slováci poznajú aj pod názvami ako sú opekance, pupáky, pupáčiky, pupáčky. Skúste si ich pripraviť aj v bežný deň a pre ešte vianočnejšiu chuť poprášte škoricou. Deti toto sladké jedlo zbožňujú a po maku aj sladko spinkajú. :)
Nakupujte v našom eshopu podľa toho čo máte radi a čo sa chystáte variť. Vy si nakupujete suroviny, my Vám k nim dodáme korenie.