Varte podľa korenia

Slovenská kapustnica

Slovenská kapustnica

počet osôb
6

čas prípravy
20 min. príprava
60 minut varenie vývaru
40 minut varenie polievky

obtiažnosť
střední

druh jedla
Slovenská kuchyně

Potrebujeme

2 hrste kyslej kapusty
údené koleno
1 domáca klobása
1 väčšia cibuľa
hrsť sušených sliviek
hrsť sušených hríbov
masť
3+1 väčších zemiakov
1 ČL DRVENEJ RASCE
4 BOBKOVÉ LISTY
4 GULIČKY CELÉHO KORENIA
4 GULIČKY NOVÉHO KORENIA
1 PL LAHÔDKOVEJ PAPRIKY
2 ČL SPIŠSKÁ ZMES VALACH
2 strúčiky cesnaku
kyslá smotana
soľ

Rasca česká drvená nakúpite tu
Nové korenie celé nakúpite tu
Bobkový list celý nakúpite tu
Spišská zmes Valach nakúpite tu
Paprika slovenská lahôdková nakúpite tu
Korenie čierne celé nakúpite tu

Postup prípravy

1Cibuľu a kapustu nakrájajte na drobno, klobásu na kolieska a zemiaky na kocky a jeden zemiak nastrúhajte najemno.

2Na masti orestujte klobásu a dajte bokom. Pridajte cibuľu a restujte ju do ružova. Potom prisypte kapustu, pridajte hríby, bobkový list, čierne korenie, nové korenie, papriku aj korenie VALACH. Zalejte vodou a varte na miernom plameni.

3Udené koleno zalejte vodou a varte kým nezmäkne. Zemiaky zalejte vodou osoľte a varte do polomäkka.

4Keď je kapusta mäkká, prilejte údený vývar, sušené slivky, opečenú klobásu, rozpučte cesnak a predvarené zemiaky . Mäso obetre od kosti, nakrájajte na menšie kusy a vložte do kapustnice. Zahustite nastrúhaným zemiakom a ešte chvíľu povarte.

Kapustnica na Slovensku je jedna z najtradičnejších polievok a je súčasťou takmer každej štedrovečernej večere. Môžete ozdobiť lyžičkou kyslej smotany. Receptov na kapustnicu je veľa, no práve tento je obľúbený hlavne na Spiši. Dobrú chuť.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Rasca česká drvená
Všetky recepty s korením Nové korenie celé
Všetky recepty s korením Bobkový list celý
Všetky recepty s korením Spišská zmes Valach
Všetky recepty s korením Paprika slovenská lahôdková
Všetky recepty s korením Korenie čierne celé

Späť na začiatok kuchárky