Cuketové placky s jogurtovým dipom

Potrebujeme
Placky:
1,5kg cukety
2 - 3 vajíčka
100 - 150g hladkej múky
2 - 3 ližičky korenia Staročech
2 veľké strúčiky cesnaku
soľ, korenie
olej na smaženie
Jogurtový dip:
150g kvalitného bieleho jogurtu
1/2 lyžičky pažítky
1/2 lyžičky petržlenu
hrsť čerstvej jarnej cibuľky nakrájanej na kolieska
soľ, korenie
Staročech nakúpite tu
Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu
Postup prípravy
1Cuketu umyte, nastrúhajte polovicu na jemno, polovicu na hrubo, pridajte k nej lyžičku soli a premiešajte. Nechajte 15 minút odležať, aby cuketa pustila vodu. Rukou ju potom vyžmýkajte, pridajte vajíčka, múku, prelisovaný cesnak, korenie a trochu dosoľte a premiešajte. Vajíčok a múky dávajte pre začiatok menej a pridávajte postupne podľa potreby. Cesto by malo byť skôr hustejšie a kompaktné.
2Z cesta vytvorte malú skúšobnú placku a na rozpálenej panvici v oleji ju osmažte a ochutnajte. Cesto by sa nemalo trhať, nemalo by byť vo vnútri príliš mokré a môžete tak cesto aj dochutiť podľa potreby. Pokiaľ je cesto príliš "mokré", pridajte múku, pokiaľ sa placky trhajú, pridajte vajce.
3Potom, čo cesto dotiahnete k dokonalosti, môžete začať smažiť placky. Nerobte je príliš tlsté, nech sa dobre prepečú. Smažte ich do zlata, ako klasické zemiakové placky.
4Behom smaženia zmiešajte všetky suroviny na dip a dajte na chvíľu chladiť do chladničky.
5Hotové placky servírujte za tepla so studeným dipom, alebo ako prílohu k mäsu.
Dobrú chuť:)
