Oslavujeme nový web – darček čaká na teba! Kód NOVYWEB = 12 % zľava na všetko.

Hráškové rizoto s bielym vínom a parmezánom

 

Rizoto alebo v tomto prípade skôr „risotto“? Vychádza totiž z tradičného talianskeho postupu, kedy sa ryža postupne zalieva vývarom, kým nevznikne krémové risotto s pevnými zrnkami ryže. Jednoducho zabudnite na rozvarenú ryžu a užite si jednoduché jedlo doplnené lahodnou chuťou bieleho vína a parmezánom. Dodržte pri varení presný postup a budete milo prekvapení.


počet osôb
4

čas prípravy
10 min. príprava
15 varenie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Bez masa

Potrebujeme

270 g guľatozrnnej ryže na risotto (carnaroli alebo arborio)
200 g mrazeného hrášku
1 menší pór
100 g parmezánu (alebo Grana padano)
1 liter zeleninového vývaru
1 pohár suchého bieleho vína
2 ČL korenia HRÁŠKOVÉ KORENIE
soľ podľa chuti
olivový olej

Hráškové korenie nakúpite tu

Postup prípravy

1V hlbšej panvici krátko orestujte na olivovom oleji nadrobno nakrájaný pór. Pomaličky a opatrne, len kým nezmäkne. Prisypte ryžu a chvíľu miešajte tak, aby sa každé zrnko obalilo olejom. 

2Prilejte suché biele víno, premiešajte a po chvíli varenia pridajte 2 naberačky vývaru. Keď sa tekutina odparí, opäť pridávajte po naberačkách ďalší vývar, kým ho celý nespotrebujete. 

3Ochuťte HRÁŠKOVÝM KORENÍM, prisypte hrášok a 2 minúty zohrievajte.  

4Na záver vmiešajte na jemno nastrúhaný parmezán a dolaďte konzistenciu tak, aby bolo rizoto vláčne a krémové.  

Tip: pre jemnejšiu chuť môžete na konci varenia pridať kúsok masla.

Dobrú chuť.