Oslavujeme nový web – darček čaká na teba! Kód NOVYWEB = 12 % zľava na všetko.

Bylinková polievka z bielej špargle

 



počet osôb
4

čas prípravy
40 min. príprava

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Polévky

Potrebujeme

500 g bielej špargle
1 - 2 šalotky
50 g masla
2 lyžice olivového oleja
200 ml smotany
800 ml zeleninového / kuracieho vývaru
soľ
biele korenie
muškátový oriešok
lyžička koreniacej zmesi Detské bylinky Eliška

pesto
sekané mandle alebo píniové oriešky na posypanie

Detské bylinky Eliška nakúpite tu
Muškátový orech celý nakúpite tu
Muškátový orech mletý nakúpite tu
Korenie biele mleté nakúpite tu

Postup prípravy

1. Zo špargle odkrojte drevnaté konce. Väčšinou stačí odstrániť 2 – 3 cm. Špargľu umyte, osušte a ošúpte pomocou škrabky. Začnite pod hlavičkou a pokračujte až k reznej strane.

2Šupky a drevnaté konce vložte do vývaru a povarte asi 30 minút. Ak vývar pripravujete čerstvý, použite ho rovno do základu polievky. Dosiahnete tak intenzívnejšiu špargľovú sladkú chuť.

3Z očistenej špargle odkrojte hlavičky a nechajte si ich na neskoršie použitie. Zvyšok nakrájajte na rovnako veľké kúsky (veľké asi 1 cm). Šalotku nakrájajte na jemno.

4V hrnci rozohrejte maslo s olivovým olejom a pridajte špargľu. Restujte ju asi 5 minút na strednej až vyššej teplote, potom pridajte šalotku. Keď šalotka zmäkne (pozor, špargľa by mala byť trošku do zlatista - viac nie, aby sa zachovala je biela farba), prilejte vývar, pridajte štipku soli a varte asi 5 minút, kým špargľa nezmäkne.

5Prilejte smotanu a rozmixujte buď pomocou stolového mixéra alebo ponorným mixérom priamo v hrnci. Keď bude polievka rozmixovaná, vráťte ju do hrnca a dochuťte troškou bieleho korenia, bylinkami a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom. Ak to bude potrebné, polievku ešte dosoľte. Mala by byť mierne sladká, chuťovo plná vďaka vývaru a nádherne smotanová.

6Hlavičky špargle opražte na masle na menšej panvici a môžete servírovať s polievkou.

Polievku nalejte do misiek alebo hlbokých tanierov, ozdobte hlavičkami zo špargle a pestom (buď bazalkovým alebo z medvedieho cesnaku). Polievka je vynikajúca aj opečeným chlebíkom alebo krutónmi, na ktoré sa hodí troška pesta.

Dobrú chuť :)