Bulgurové vege rizoto s hráškom, mrkvou a kukuricou
Jednoduchý recept, na kterém se nedá nic zkazit. Drobnější bulgur, mražená zelenina i tempeh jsou praktické ingredience, které se vyplatí mít vždy v zásobě. V tomto receptu jsem jako zdroj bílkovin použila tempeh bez příchuti, tedy natural. Můžete si ho ochutit podle svého stylu či konkrétního receptu. Já jsem vsadila na koření "nemaso", které tempehu dodá perfektní chuť i barvu.

Potrebujeme
350 g drobného bulguru v suchom stave
350 g drobnej mrazenej zeleniny (1 balenie)
190 g tempehu natural
1 ČL zmesi korenia NEMÄSO
1 ČL zmesi korenia PAELLA A RIZOTO
750 ml zeleninového vývaru
olivový olej
soľ
Postup prípravy
1Ako prvé dajte uvariť bulgur. Bulgur prepláchnite, v hrnci ho zalejte vývarom a dajte pomaličky variť podľa návodu. Doba varenia závisí od typu bulguru. Je to asi 20 minút.
2Tempeh rozsekajte na drobno. Buď nožom pomocou elektrického krájača. Premiešajte s korením NEMÄSO.
3Mrazenú zeleninu nechajte roztopiť, aby sa zbavila zmrazenej zbytočnej vody. Ak nemáte veľa času a ponáhľate sa, môžete ju len prepláchnuť v sitku.
4V hlbšej panvici restujte na oleji niekoľko minút nasekaný tempeh, aby sa trošku opiekol. Pridajte zeleninu a opäť niekoľko minút miešajte. Podľa chuti osoľte.
5Na záver vsypte uvarený bulgur. Obsah panvice ochuťte korením PAELLA A RIZOTO. Zmes by mala mať takú konzistenciu, aby sa z nej dali naberačkou robiť kopčeky.
TIP
Bulgur môžete kúpiť v rôznych veľkostiach. Do niektorých receptov sa hodia skôr väčšie zrná, do receptov typu „rizoto“ zase drobnejší či lámaný bulgur, ktorý sa ľahšie prepojí s ostatnými ingredienciami.
