Varte podľa korenia

Slivkový lekvár

Švestková povidla

počet osôb
10

čas prípravy
20 min. príprava
60 min. pečenie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Zavařování, skleničkování

Potrebujeme

2 kg sliviek
50 dkg krupicového cukru
2 lyžice octu
1/2 lyžičky mletej škorice
1/2 lyžičky mletého klinčeka
2 ks badiánu
4 lyžice rumu

Badián celý nakúpite tu
Klinček mletý nakúpite tu
Škorica mletá nakúpite tu

Postup prípravy

1Slivky umyjte, zbavte kôstok a dajte do hlbokého pekáča. Takto nachystané ovocie polejte octom, dôkladne premiešajte a dajte do rozohriatej rúry. Pečte pri 200 °C asi 30 minút. Pri pečení slivky nemiešajte.

2Po 30 minutách pečenia vytiahnite plech z rúry, slivky rovnomerne posypte 250 g cukru a dajte piecť na 1/4 hodiny. Následne všetko zopakujte - na slivky rovnomerne nasypte 250 g cukru, pridajte badián a opäť dajte na 15 minút piecť do rúry. (Pokiaľ by bola zmes po upečení veľmi vodnatá, nechajte ju piecť o pár minút dlhšie.)

3Potom vytiahnite pekáč z rúry a zo zmesi vyberte kúsky badiánu. Na slivky nalejte rum, pridajte škoricu a klinček. Všetko rozmixujte ponorným mixérom.

4Lekvár naplňte do pripravených fliaš, uzavrite vrchnákom a otočte hore dnom. Nechajte vychladnúť.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Badián celý
Všetky recepty s korením Klinček mletý
Všetky recepty s korením Škorica mletá

Späť na začiatok kuchárky