Škvarkové pagáče

Potrebujeme
400 g hladkej múky
260 g škvarkov
1 kocka droždia
1 a ½ lyžice sadla
2 žĺtky
2 lyžičky soli
2 štipky cukru
180 ml mlieka
rasca na posypanie
Rasca česká celá nakúpite tu
Rasca česká mletá nakúpite tu
Rasca česká drvená nakúpite tu
Postup prípravy
1Najprv si pripravte kvások. Do misky dajte 2 lyžice teplého mlieka (keď do neho dáte prst, malo by byť tak akurát), rozdrobte do neho droždie, pridajte cukor a lyžicu hladkej múky. Suroviny premiešajte a nechajte cca 15 minút odležať, aby vzišiel kvások.
2Do veľkej misy preosejte múku, pridajte kvások, mlieko, žĺtky, sadlo a soľ. Časť škvarkov (asi 60 g) nakrájajte na kúsky, zvyšok rozmixujte a všetko pridajte do zmesi. Poriadne premiešajte a vypracujte cesto. Na teplom mieste ho nechajte asi hodinu a pól kynúť.
3Akonáhle cesto nakysne, dajte ho na múkou poprášenú dosku a vyváľajte ho tak, aby malo na výšku približne 1,5 cm. Z takto pripraveného cesta potom vykrajujte pomocou pohára kolieska a rozprestrite ich na plech vyložený papierom na pečenie.
4Pagáče prejdite radielkom či vidličkou do mriežky, potrite ich vajíčkom a posypte rascou (môžete na ne dať čokoľvek, čo máte radi- sezamové semienka, mak, atď.). Nechajte ešte asi 15 minút kysnúť a následne pečte cca 20 minút na 180 °C do zlata.
