Oslavujeme nový web – darček čaká na teba! Kód NOVYWEB = 12 % zľava na všetko.

Hruškový koláč s kardamónom

 



počet osôb
8

čas prípravy
30 min. príprava
20 min. pečenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Dezerty

Potrebujeme

Cesto:
300 g hladkej múky
100 g práškového cukru
200 g zmäknuého masla
2 vajcia
kôra z polovice citrónu alebo 1 lyžička sušenej citrónovej kôry mletej
1 balíček vanilkového cukru

Náplň:
4 väčšie sladké hrušky
pol lyžičky mletého kardamónu
1 lyžica krupicového cukru

Kardamóm mletý nakúpite tu
Citrónová kôra mletá nakúpite tu

Postup prípravy

1Do misy preosejte múku a práškový cukor. Pridajte zmäknuté maslo, žĺtky, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Vypracujte hladké cesto. Podľa potreby môžete ešte pridať múku, aby sa cesto príliš nelepilo. 

2Cesto nechajte odpočinúť najmenej 30 minút v chladničke. 

3Rozohrejte rúru na 180 stupňov. 

4Olúpte hrušky a nakrájajte ich na mesiačiky cca pol cm široké. 

5Dve tretiny cesta rozvaľkajte a dajte do vymastenej formy na koláč. Cesto vytvarujte a mierne utlačte do formy. 

6Do koláča naukladajte hrušky tak, aby sa čiastočne prekrývali. Posypte ich cukrom a kardamónom. 

7Zbytok cesta vyvaľkajte a vykrojte z neho vykrajovatkami ozdoby. Tie naukladajte po okraji koláča. 

8Koláč pečte na 180 stupňov zhruba 20 minút - až kým nieje do zlata upečený.