Oslavujeme nový web – darček čaká na teba! Kód NOVYWEB = 12 % zľava na všetko.

Domáce šišky

 



počet osôb
6

čas prípravy
120 min. príprava
60 min kysnutie

obtiažnosť
obtížné

druh jedla
Dezerty

Potrebujeme

Na kvások:
mlieko (alebo smotanu)
12 g kryštálového cukru
9 dkg droždia (kvasnice)

Na cesto:
500 g hladkej múky
štipka soli
štipka strúhanej citrónovej (pomarančovej) kôry
6 žĺtkov
3 PL cukru
250 ml smotany
8 dkg rozpusteného masla
2PL rumu

Náplň:
marmeláda, džem, nutella (podľa vášho výberu)

1l rastlinného oleja na pečenie
práškový cukor na posypanie

Citrónová kôra drvená nakúpite tu
Citrónová kôra mletá nakúpite tu
Pomarančová kôra drvená nakúpite tu

Postup prípravy

1. Vyberte maslo z chladničky, aby stihlo zmäknúť.

2Pripravte si kvások - do misky nalejte vlažné mlieko, nadrobte kvasnice a pridajte cukor. Všetko premiešajte tak, aby vznikla hladká tekutá zmes. Kvások nechajte v teple vykysnúť, až kým nezdvojnásobí svoj objem.

3Do veľkej misy preosejte múku, prisypte soľ, citrónovú kôru, cukor a všetko spolu premiešajte.

4Potom pridajte do misy so suchými ingredienciami žĺtky, smotanu, rum a kvások. Dôkladne všetko premiešajte a vypracujte cesto.

5Po lyžiciach pridávajte zmäknuté maslo a postupne ho zapracujte do cesta.

6Keď bude cesto hladké a elastické, prikryte misu suchou utierkou a nechajte cesto vykysnúť (cca hodinu), kým nezdvojnásobí objem.

7Cesto vyklopte z misy na mierne pomúčenú dosku a zľahka ho premieste. Potom ho vyvaľkajte na plát, hrubý asi 0,5 cm.

8Pomocou pohára alebo vykrajovačky vytvarujte rovnako veľké kolieska.

9Vykrojené kolieska naplňte ovocným džemom, čokoládou alebo nutelou, zavite a nechajte 15 min odležať.

10Vo veľkom hrnci zohrejte olej na teplotu 180°C (rovnakú teplotu by ste mali udržiavať aj počas samotného pečenia).

11Šišky opatrne, pomocou stierky alebo obracačky, vkladajte do horúceho oleja tak, aby sa navzájom nedotýkali (podľa veľkosti hrnca).

12Šišky opečte v oleji cca 2 minúty do zlatista z každej strany. Obracajte a vyťahujte dierkovanou naberačkou, aby odtiekol zbytočný olej. 

13Upečené šišky vyberte a ukladajte na tanier s papierovým obrúskom a nechajte chvíľku odpočinúť (cca 2 min).

14Nakoniec posypte šišky práškovým cukrom a nechajte vychladnúť.

Dobrú chuť.