Tradičné lievance s cmarom
Lievance sú jedným k klenotov českej kuchyne. Tu je jeden skvelý a vyskúšaný recept s použitím cmaru.

Potrebujeme
360 g hladkej múky
4 vajcia
600 ml kyslého cmaru
4 PL rozpusteného masla
4 PL cukru
1 ČL kypriaceho prášku
1/2 ČL jedlej sódy
Ghí na vymastenie panvice
1 ČL mletej škorice
Postup prípravy
1Oddeľte žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
2Všetky ostatné ingrediencie vymiešajte do hladkého cesta a nakoniec zľahka primiešajte sneh z bielkov.
3Panvicu na lievance potrite ghí alebo rastlinným olejom. Lievance pečte po oboch stranách. Na 1 lievanec použite cca 3 lyžice cesta.
4Ozdobte šľahačkou alebo smotanovým krémom a lekvárom (príp. jablkovým, hruškovým alebo slivkovým ) alebo džemom podľa vlastného výberu.
5Zaujímavý krém na lievance vznikne zmiešaním 1 šľahačkovej smotany s 1 krémovým tvarohom. K zmesi následne pridajte ešte vanilkový cukor a vymiešajte do hladka.
Plán B bez šľahačky:
1 tvaroh + 1 kyslá smotana + vanilkový cukor → vyšľahať do hladka
Ak si nemôžete dopriať mliečne produkty, použite na ozdobu napríklad zahustené rozvarené ovocie, opečené banány, jablká alebo nejaký sirup či med.
Dobrú chuť.
