Zeleninový tajine s cícerom

Potrebujeme
4 čerstvé paradajky bez šupiek alebo 1plechovka zaváraných
4 lyžice olivového oleja
1 stredne veľká cibuľa
1 lyžička granulovaného cesnaku alebo 2 strúčiky čerstvého
1 lyžička korenia Orient
1 citrón
čerstvý zázvor
2 stredne veľké cukety
3 veľké mrkvy
1 stredne veľký baklažán
1 hrnček vývaru alebo vody
cícer vopred namočený a uvarený alebo cícer v plechovke
Postup prípravy
1. Pripravte si zeleninu. Mrkvu nakrájajte na väčšie kusy, zostane tak pevná a nebude rozvarená.Najlepšie bude, keď ju nakrájajte na polovicu, pozdĺžne aj napriek. Cuketu a baklažán nasekajte cca na 2 cm veľké kusy, citrón na osminy, zázvor a cesnak na plátky.
2. Na mierne rozpálenej hlbšej panvici orestujte cibuľu do ružova, pridajte cesnak, korenie ORIENT, citrón, zázvor, cesnak a pár minút prihrievajte.
3. Ďalej pridajte cuketu, mrkvu, baklažán, paradajky a eštē pár minút restuje. Po 2 minútách pridajte vývar, cícer a dosoľte podľa chuti.
4Tajine priveďte k varu, potom stiahnite na minimum a prikryté varte, kým nebude zelenina mäkká, cca 15 minút. Pomalým varom zelenina tak bude mať stále svoju farbu a mrkva bude stále pevná a plná chuti.
Originálný marocký tajine sa pripravuje v hlinenej nádobe s kónickou pokrievkou zvaný tajiny hrniec. Pokiaľ ho nemáte, ste schopní ho pripraviť takto,v hlbokej panvici takisto autenticky.
Podávajte s jazmínovou ryžou, kuskusom, bulgurom alebo pita chlebom.
