Halušky s bryndzou a restovaným tempehom
Část mé rodiny pochází ze Slovenska, proto znám halušky od dětství. Tady máte základní osvědčenou recepturu. Halušky musí být po promíchání s bryndzou vláčné a krémové. Dokonalou chuť si můžete užít i ve vege verzi bez špeku. Stačí do křupava opéct tempeh.

Potrebujeme
500 g zemiakov varného typu C
330 g polohrubej múky
300 g bryndze
1 kyslá smotana na „zriedenie“ bryndze
3 lyžice vody z varených halušiek
1 balenie tempehu
1 ČL korenie NEMÄSO
Postup prípravy
1Pripravte si halušky tradičným spôsobom. Surové zemiaky nastrúhajte na strúhadle na čo najjemnejšie to pôjde, alebo si môžete pomôcť mixérom.
2Dejte variť do veľkého hrnca vodu. Do nastrúhaných zemiakov postupne zapracovávajte múku, kým nevznikne tuhé cesto, ktoré drží na vareche. Keby bolo priveľmi riedke, halušky by sa zbytočne rozvárali.
3Cesto pretláčajte cez sitko na halušky do vriacej osolenej vody, alebo hádžte halušky priamo z lopára. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
4Bryndzu rozmiešajte s kyslou smotanou a pár lyžicami vody s halušiek, aby ste dosiahli jej vláčnu konzistenciu.
5Tempeh nakrájajte na menšie kocky, ochuťte ho korením NEMÄSO a krátko orestujte na panvici do zlatista. Halušky dajte do hlbšieho taniera a posypte tempehom.
Dobrú chuť.
