Zemiakový guláš

Potrebujeme
2 lyžice oleja
1 veľká cibuľa
3 - 4 strúčiky cesnaku
1 šunková klobása
1,2 kg zemiakov + 1 zemiak na zahustenie
2 lyžičky gulášového korenia, alebo papriky (môžete pridať aj pálivú, alebo chilli podľa chuti)
2 lyžičky majoránky
1,5l zeleninového vývaru
soľ
kyslá smotana, alebo smotana na šľahanie k podávaniu na zjemnenie
pečivo
Guľáš nakúpite tu
Paprika slovenská lahôdková nakúpite tu
Paprika štipľavá nakúpite tu
Chilli cayenské nakúpite tu
Chilli drvené nakúpite tu
Majorán nakúpite tu
Postup prípravy
1Zemiaky, cibuľu a cesnak ošúpte. Cibuľu nakrájajte na drobno, zemiaky na asi 2cm kocky. Klobásu nakrájajte na tenké pól kolieska.
2V rozpálenom hrnci na oleji osmažte cibuľku do mäkka, potom premačkajte k cibuli cesnak, ten opekajte asi minútu (aby nezhorkol), pridajte klobásu a korenie, premiešajte a na miernom plameni spoločne chvíľu opekajte. Dejte pozor, aby sa vám nepripálila paprika, zhorkla by.
3Pridajte k opečenej zmesi zemiaky nakrájané na kocky, zalejte vývarom, trochu osoľte, premiešajte a pod pokrievkou pomaly varte, než budú zemiaky mäkké. Občas premiešajte. Pokiaľ je guláš priveľmi hustý, pridajte trochu vody. Pokiaľ ho potrebujete zahustiť, nastrúhajte na jemno jeden surový zemiak a zamiešajte ho do guláša. Počkajte až sa trochu rozvarí, guláš zahustí.
4Guláš podávajte s trochou smotany na zjemnenie a pečivom.
Dobrú chuť!
