Oslavujeme nový web – darček čaká na teba! Kód NOVYWEB = 12 % zľava na všetko.

Indický chlieb naan

počet osôb
5


čas prípravy
30 min. príprava

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Ájurvédská kuchyně

Potrebujeme

250 g hladkej múky
2 lyžičky cukru
1 lyžička soli
7 g čerstvého droždia alebo 1/2 vrecka sušeného
3 lyžičky olivového oleja + na vymazanie
cca 2 dcl vody

Na posypanie:
1 lyžica ghí
3 strúčiky cesnaku
čerstvý koriander
poprípade mak, čierny sezam, kmín
soľ

Postup prípravy

1Všetky ingrediencie zmiešajte a vypracujte hladké, pružné a lesklé cesto (len pozor, aby droždie nešlo priamo na soľ). Vodu pridávajte podľa potreby tak, aby cesto nelepilo. Misu zakryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste vykysnúť cca 1 hodinu, pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem.

2Cesto rozdeľte na 5 dielov (placka má potom cca 15 cm v priemere), rozváľajte placky ľubovoľného tvaru, tradičné sú v tvare slzy, ale čo pár desiatok kilometrov, sa zvyky v Indii menia, tak aj počet aj veľkosť placiek je na vás. Posypte nasekaným cesnakom a koriandrom, nechajte 5 - 10 minút cesto odpočinúť.

3Rozohrejte trúbu na 170 °C, funkcia gril, umiestnite plech do najvrchnejšej polohy. Na rozpálený plech rýchlo a opatrne preneste budúci naan, pečte v hornej polohe asi len 1-2 minúty, pokiaľ bubliny ľahko nechytia zlatú farbu. Vyberte, potrite ghí a prípadne posypte korením.

Poznámka: Pokiaľ sa naany trochu pripália, je to v poriadku, v Indii sa cesto hádže na steny žeravej pece a často sa tiež potrhá, dôležité je, aby bol plech rozpálený. Všetko veľmi uľahčí nepriľnavý povrch pekáča.