Oslavujeme nový web – darček čaká na teba! Kód NOVYWEB = 12 % zľava na všetko.

Vyprážaný sumec a maďarský zemiakový šalát s reďkovkami

 



počet osôb
4

čas prípravy
30 min. príprava
25 min. šalát
15 min. príprava ryby

obtiažnosť
střední

druh jedla
Ryby

Potrebujeme

4 filety zo sumca
FAREBNÉ KORENIE
soľ
Trojobal
hladká múka
vajce
3 čerstvé rohlíky
2 ČL KÔPRU alebo PETRŽLENU

Šalát
pol kila malých červených zemiakov
2 zväzky červených reďkoviek
1 zväzok jarnej cibuľky
1 väčšia červená cibuľa
2 malé kelímky kyslej smotany
1 PL plnotučnej horčice
soľ
FAREBNÉ KORENIE
1ČL CITRÓNOVEJ KÔRY
cca pol dcl olivového oleja
štava z polky citróna



Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu
Ligurček nakúpite tu
Kôpor nakúpite tu
Petržlenová vňať nakúpite tu
Citrónová kôra drvená nakúpite tu
Korenie troch farieb nakúpite tu

Postup prípravy

DEŇ PRVÝ

1Filety zo sumca nasoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou a posypte čerstvo namletým korením z mlynčeka. Zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky.

2Zemiaky aj reďkovky nakrájajte pozdĺžne na štvrťky, jarnú cibuľku nadrobno, cibuľu na kolieska.Všetko vložte do pekáča polejte olivovým olejom, posoľte, posypte čerstvo namletým korením z mlynčeka a dobre premiešajte.

3Dajte bez vrchnáka piecť do vyhriatej rúry na 160 stupňov asi 45 minút. Občas premiešajte.Po upečení presypte do misy a nechajte vychladnúť.

4Zmiešajte Smotanu s horčicou, korením a citrónovou kôrou aj šťavou. Všetko dobre vmiešajte do vychladnutých upečených zemiakov. Prikryjte a nechajte do druhého dňa odležať v chladničke.

DEŇ DRUHÝ

5Rybu vytiahnite z chladničky a dostaňte ju  na izbovú teplotu. Rožky natrhajte nahrubo, rozmixujte na jemnú strúhanku a potom do nej vmiešajte kôpor alebo petržlen. Skvelý je aj ligurček. Záleží na vašej chuti.

6Rozohrejte plochú pancicu s menšou vrstvou masti a sumca začnite obaľovať v trojobale. Múka, vyšľahané vajce  a čerstvá strúhanka s bylinkami.

7Vyprážajte asi len 2 minúty z oboch strán. Potom porite sumca maslom a dajte ešte dôjsť na 10 minút  do rozohriatej rúry na 150 stupňov v pripravenom pekáči vyloženom papierom na pečenie.

8Šalát dochuťte v prípade potreby soľou, citrónom a čerstvo nasekaným petržlenom.

Toto je veľmi jednoduchý aj keď sa zdá zložitý recept aj na štedrovečernú rybu. Je od môjho veľmi dobrého, maďarského kamaráta a priateľa Norberta Vala. Zaujímavá je úprava šalátu a nie varených ale pečených zemiakov. Aj výmena kapra za sumca vás môže okúzliť. V Maďarsku je vianočná ryba aj šalát veľmi podobný tomu nášmu českému. Ale tento tip na tohtoročné vianoce vás určite zaujme a určite bude chutiť. Dobrú chuť Dávidek