Oslavujeme nový web – darček čaká na teba! Kód NOVYWEB = 12 % zľava na všetko.

Švédske zemiaky Hasselback

 



počet osôb
4

čas prípravy
20 min. príprava
60 min. pečenie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Světová kuchyně

Potrebujeme

8 veľkých zemiakov
8 polievkových lyžíc slnečnicového oleja
farebné korenie do mlynčeka
kvalitná soľ
150 g syru eidam
150 g slaniny
5 strúčikov cesnaku
1 kyslá smotana
1 malý biely jogurt
lyžica šťavy z citróna
korenie Grécke bylinky

Farebné korenie do mlynčekov nakúpite tu
Grécke bylinky nakúpite tu
Korenie troch farieb nakúpite tu

Postup prípravy

1Rozohrejte rúru na 200°C. Dôkladne umyjte zemiaky a nechajte ich vysušiť.

2Ostrým tenkým nožom urobte do zemiakov zárezy tak, aby vznikol ,,vejár". Dávajte pozor, aby ste zemiaky úplne neprekrojili.

3Nakrájajte slaninu a 4 strúčiky cesnaku na plátky a vložte všetko rovnomerne do medzier.

4Dajte na plech papier na pečenie, poukladajte zemiaky, potrite olejom, posypte čerstvo namletým farebným korením a soľou.

5Pečte 50 - 60 minút, kým nebudú mäkké uprostred a chrumkavé na povrchu. 5 minút pred koncom posypte syrom a nechajte ešte pár minút zapiecť.

6Urobte si dip: zmiešajte kyslú smotanu, biely jogurt, citrónovú šťavu, 1 strúčik cesnaku, korenie Grécke bylinky a soľ.

Spoločne podávajte. Prajeme dobrú chuť!