Varte podľa korenia

Lokše

Lokše

počet osôb
8

čas prípravy
5 min. príprava
25 minut varenie
30 minut pečenie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Slovenská kuchyně

Potrebujeme

1 kg zemiaky
300 g polohrubej múky
1 ČL soli
maslo na potretie

Postup prípravy

1Zemiaky v šupke uvarte v osolenej vode takmer do mäkka. Nemali by byť tvrdé, ani príliš mäkké. Nechajte ich vychladnúť, ošúpte a postrúhajte na jemno.

2Vypracujte cesto. K zemiakom pridajte múku a mieste pokiaľ nebude cesto hotové. Potom ho položte na dosku posypanú múkou, niekoľkokrát ho premieste, kým nebude jemné. Vytvorte z neho valček. Ten rozkrájajte na 2,5 cm dlhé kúsky a spravte guľôčky, tie rozvaľkajte na lokše. Pracujte na pomúčenej doske.

3Vyvaľkané cesto očistite od múky, aby sa múka nepripaľovala. Následne krátko pečte z oboch strán nasucho na vyhriatej kovovej platni alebo panvici. Ak je cesto dobre urobené, lokša by sa mala počas pečenia nafukovať. Hotové lokše potrite rozpusteným maslom.

Môžete podávať k pečenej kačke s kapustou alebo plniť sladkou, či slanou plnkou.

Dobrú chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet


Späť na začiatok kuchárky