Varte podľa korenia

Jelenie stehno na smotane

Jelení kýta na smetaně

počet osôb
4

čas prípravy
25 min. príprava
120 min. pečenie
15 min. odpočívanie mäsa

obtiažnosť
střední

druh jedla
Zvěřina

Potrebujeme

1 kg jelenieho stehna alebo jelenieho krku
4 väčšie cibule
1 väčšia mrkva
2 lyžice plnotučnej horčice
2 citróny
1 dcl bieleho vína
kúsok slaniny
1 kelímok šľahačkovej a jeden kyslej smotany
1 ČL korenia Zverina
1 PL korenia Sviečková & Na smotane
soľ
cukor na dochutenie

Zverina nakúpite tu
Sviečková & Na smotane nakúpite tu

Postup prípravy

Deň prvý:

1Mäso očistite od blán, posoľte, votrite doňho korenie Zverina a dajte do pekáča.

2Cibuľu aj mrkvu nakrájajte nahrubo, nasypte ju na mäso, zalejte bielym vínom, priklopte vrchnákom a dajte do chladu.

Deň druhý:

3Mäso vytiahnite z pekáča. Na horúcej panvici mäso prudko zatiahnite zo všetkých strán a vložte spät do pekáča.

4Slaninu nakrájajte na kocky a orestujte ju v hrnci. Pridajte cibuľu s mrkvou, horčicou, korením Sviečková & Na smotane a na štvrťky nakrájaný citrón. Prilejte 2 dcl vody a priveďte k varu.

5Všetko nalejte na mäso v pekáči, prikryjte vrchnákom a dajte na 90 minút do vyhriatej rúry na teplotu 180 stupňov.

6Keď je mäso mäkké vytiahnite ho z rúry a dajte odpočinúť. Zeleninu prelejte späť do hrnca a citrón z neho vytiahnite.

7Pridajte obe smotany a všetko do hladka rozmixujte tyčovým mixérom.

8Dochuťte soľou, citrónovou šťavou prípadne doslaďte cukrom a nechajte 15 minút odpočinúť.

9Mäso nakrájajte na tenké plátky, dajte na tanier a podávajte s omáčkou a žemľovým alebo karlovarským knedlíkom.

Toto jedlo vyzerá zložito, ale rozhodne ním nieje. Uvarte si tento recept rovnako, ale aj v obmenách s iným druhom mäsa a určite si ho zamilujete (králik, hovädzie stehno, srdce).

Pravá česká klasika, ktorú si pamätáte od vašich babičiek. Dobrú chuť.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Zverina
Všetky recepty s korením Sviečková & Na smotane

Späť na začiatok kuchárky