Varte podľa korenia

Jablkový koláč z krehkého cesta

Jablečný koláč z křehkého těsta

počet osôb
4

čas prípravy
60 min. príprava
min. 2 hodiny Odležanie v chladnič
45 - 55 minut Pečenie

obtiažnosť
střední

druh jedla
Koláče

Potrebujeme

Cesto:
130 g hladkej múky (alebo na polovicu s hladkou špaldovou)
65 g žitnej múky
20 g kukuričného škrobu
45 g práškového cukru
troška soli
105 g studeného masla
1 žĺtok
2-3 lyžice ľadovej vody, podľa potreby

Náplň:
1-1,2 kg jabĺk
30- 60 g trstinového cukru krupica, podľa chuti
25 g kukuričného škrobu
1 lyžica Korenia na perníky, Korenia do múčnikov, alebo vrchovatá lyžička škorice
šťava z 1/2 citrónu

1 bielok na potrenie cesta

Korenie na perníčky nakúpite tu
Korenie do múčnikov nakúpite tu
Škorica mletá nakúpite tu

Postup prípravy

1Promiešajte všetky múky so škrobom, práškovým cukrom a so soľou. Pridajte studené maslo nakrájané na malé kúsky a veľmi rýchlo spracujte do podoby mrveničky. V ceste musia byť vyditelné kúsky masla, ktoré mu pri pečení dodajú krehkosť.

2Pridajte žĺutok, vodu podľa potreby (tu si predom dajte vychladiť do chladničky, aby bola naozaj studená) a vypracujte hladké cesto. Čím kratší čas budete cesto hniesť, tým chrumkavejšie bude po upečení.

3Cesto rozdeľte na dve časti, jednu o kúsok väčšiu, a nechajte aspoň dve hodiny odpočívať v chladničke. Môžete aj cez noc, v ceste sa uvolní lepok a bude sa vám lepšie válať.

4Z jabĺk vykrojte jadierka a nakrájajte ich na tenké plátky. Šupku nešúpte, len ak by sa vám zdalo, že je naozaj tuhá, inak sa pri pečení poddá.

5V miske premiešajte jablká s cukrom, škrobom, korením a citrónovou šťavou. 

6Vychladnuté cesto teraz vyváľajte. Na korpus patrí väčšia polovica cesta. Pri váľaní si pomôžte archom papieru na pečenie, inak sa vám bude cesto lepiť k linke aj napriek tomu, že si ho podsypete múkou. Cestom opatrne vyložte koláčovú formu o priemere 24 cm.  

7Koláč naplňte jablkami a ľahko ich stlačte.

8Druhú časť cesta vyválajte na plát o priemere formy a preneste na koláč. Okraje k sebe ľahko pritlačte a prebytočné cesto odrežte. Nožom vykrojte do koláča rôzne tvary,  napr. lístočky, koliečka, kvetinky…  Tieto dierky sú dôležité, aby nimi pri pečení unikala para a koláč vám nepopraskal. Môžete si pohrať s vzormi, fantáziam sa medze nekladú..

9Povrch koláča potrite bielkom a zo zvyšného cesta vykrojte dalšie ozdobné tvary. Ozdobte nimi koláč a znovu potrite bielkom.

10Koláč pečte 45 - 55 minút na 200°C, musí byť upečený dozlatova a náplň by mala ľahko pobublávať.

Pred podáváním nechajte schladnúť a servírujte len tak samotný nebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny, či zakysanej smotany.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všetky recepty s korením Korenie na perníčky
Všetky recepty s korením Korenie do múčnikov
Všetky recepty s korením Škorica mletá

Späť na začiatok kuchárky
Vďaka cookies bude pre Vás prezeranie stránok ešte príjemnejšie!

Používame ich totiž na zabezpečenie čo možno najlepšej funkčnosti a na personalizáciu obsahu našich webových stránok.

Kliknutím na tlačidlo "Prijať" súhlasíte s využívaním cookies a odovzdaním údajov o správaní na našom webe.
Viac informácií
cookie
cookie