Šošovica na kyslo

Potrebujeme
1 stredne veľký hrnček zelenej nebo veľkozrnej šošovice cca 350 g
2 väčšie cibule
masť
hladká múka
1 ČL Balkanská čubrica alebo Saturejka
bobkový list
vinný ocot
cukor
soľ
Strukovinky od Silvinky nakúpite tu
Bobkový list celý nakúpite tu
Bobkový list mletý nakúpite tu
Postup prípravy
1Šošovicu nasypte do hrnca, zalejte 3 hrnčekmi studenej vody, pomaly doveďte do varu. Varte asi 5 minút a potom vodu zlejte.
2Nalejte ďalšie 3 hrnčeky studenej vody, pridajte korenie, štipku soli a varte do mäkka. Asi 45 minút.
3Cibuľu nasekajte nahrubo. Na masti upečte do zlata. Časť orestovanej cibule si odložte bokom.Do zbytku horúcej masti s cibuľou vmiešajte 3 PL hladkej múky a restujte do zlata. Potom priamo do zápražky sceďte vodu z varenej šošovice a všetko vymiešajte do hladka. Varte ešte cca 15 minút a potom do nej späť vráťte uvarenú šošovicu.
4Vytiahnite bobkové listy, dochuťte 2-3 lyžicami vinného octu, cukrom podľa chuti, dosoľte a nechajte 10 minút odpočinúť.
Šošovicu posypte cibuľkou a podávajte s opečenou klobásou, párkom, domácou sekanou alebo len s vajíčkom a chlebom. Inak je to skvelý novoročný pokrm s vareným údeným mäsom.
