Oslavujeme nový web – darček čaká na teba! Kód NOVYWEB = 12 % zľava na všetko.

Svätomartinské rožteky

 



počet osôb
30

čas prípravy
30 min. príprava
min. 30 min. Odležanie cesta
15 - 20 min. pečenie

obtiažnosť
jednoduché

druh jedla
Česko

Potrebujeme

Cesto:
300g hladkej múky
150g masla
150g kyslej smotany
štipka soli
zrniečka z 1 vanilkového ľusku

Maková náplň:
120g mletého maku
120ml teplého mlieka
1 lyžice rumu
1,5 lyžice cukru múčka
2 lyžičky Korenia na perníky

Orechová náplň:
200g mletých vlašských orechov
150g múčkového cukru
1/2 lyžičky škorice
troška rumu
1 bielok

džem

vajíčko na potretie
papier na pečenie
múčkový cukor na pocukrovanie

Korenie na medovníky nakúpite tu
Vanilkový struk PREMIUM nakúpite tu
Škorica mletá nakúpite tu
Vanilkový struk KLASIK nakúpite tu

Postup prípravy

1Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Dajte ho na min. 30 minút chladiť do chladničky.

2Medzitým si pripravte náplň. Môžete použiť makovú, orechovú, džem, alebo všetky. Na orechovú a makovú náplň vám stačí zmiešať všetky suroviny na jednotlivé náplne dohromady a premiešať. Džem si môžete pripraviť podľa nášho receptu.

3Cesto ešte trochu spracujte v rukách a rozdeľte na 3 rovnako veľké časti. Z každej časti na pomúčenej ploche vyváľajte kruh a ten narežte na 8 trojuholníkov. 

4Na každý trojuholník dajte na vonkajší okraj trochu náplne a zarolujte do podoby rožteka. Tie potom skladajte na plech vyložený papierom na pečenie.

5Pred pečením rožteky potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte múčkovým cukrom.

6Rožteky pečte na 180°C 15 - 20 minút do zlata. Nakoniec, po vychladnutí, ich ešte poprášte cukrom.

Dobrú chuť!