Oslavujeme nový web – darček čaká na teba! Kód NOVYWEB = 12 % zľava na všetko.

Vegan palak paneer s kešu ,,smotanou“ a batátovými plackami

počet osôb
4


čas prípravy
60 min. príprava

obtiažnosť
0

druh jedla
Ájurvédská kuchyně

Potrebujeme

Špenátové pyré:
500 g špenátových listov / 450 g špenátového pretlaku
1 biele tofu
1 lyžica škrobu
1 väčšej cibule (alebo 2 menšie)
3 strúčiky cesnaku
2 lyžičky korenia Garam Masala
1/2 lyžičky mletého koriandru
1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
1 a 1/2 lyžičky himalájskej soli
čerstvé mleté korenie
ghí alebo iný rastlinný olej

Kešu smotana:
100 g kešu orechov
250 ml vody

Batátové placky (12 ks):
1 batát fialový alebo oranžový (170 g)
150 g polohrubej špaldovej múky a trocha na podsypanie
½ lyžičky himalájskej soli

Na potretie placiek:
2 strúčiky cesnaku
1 - 2 lyžičky vody
1/4 lyžičky himalájskej soli
koriander alebo iné bylinky

Na servírovanie:
basmati ryža
limetka
koriander
červená cibuľka

Postup prípravy

1Čerstvé špenátové listy poriadne prepláchnite a oblanšírujte. Teda vložte na 1 minútu do vriacej vody, sceďte a vložte do misky so studenou vodou. Následne opäť sceďte a rozmixujte v mixéru. Pokiaľ použijete mrazený špenát, vytiahnite ho niekoľko hodín pred varením z mrazničky alebo môžete použiť aj mrazený, ale varenie bude trvať dlhšie.

2Dajte variť batát na placky. Očistite ho, nakrájajte na kocky a varte vo vriacej vode cca 10-15 minút, pokiaľ nebude mäkký. Vodu z batátov zlejte do hrnčeku a dajte bokom vychladnúť. Môžete dať kľudne aj do chladničky.

3Medzi tým si spravte indické špenátové pyré – palak paneer. V tomto recepte sme syr paneer nahradili tofu.

4Tofu rozkrojte na polovicu, položte na utierku a vytlačte z neho prebytočnú vodu.

5Nakrájajte ho na menšie kocky, dajte do misky, zasypte škrobom a zamiešajte.

6Na panvici si rozohrejte trošku ghí/oleja a opečte tofu do zlata. Preložte ho do misky a dajte bokom.

7Potom si na panvici rozohrejte 2 lyžice ghí/oleja a osmažte do zlata cibuľku.

8 Pridajte pretlačený cesnak, korenie Garam Masala, mletý koriander a rímsku rascu. Miešajte! Korenie sa nesmie pripáliť. Až korenie začne voňať, pridajte rozmixovaný špenát alebo špenátový pretlak a všetko spolu chvíľku povarte – cca 5 minút. Občas premiešajte.

9Pripravte si kešu smotanu.

10Môžete použiť aj inú rastlinnú smotanu – sójovú alebo kokosovú. V tomto recepte sme si ju vyrobili doma. Kešu orechy dajte do mixéru s 250 ml vody a rozmixujte ich. Predtým by sa mali asi na 2 hodiny namočiť. Vodu potom zlejte a následne rozmixujte.

11K špenátu vlejte kešu smotanu a dobre premiešajte.

12Pridajte opečené tofu.

13Osoľte 1 lyžičku soli a pridajte čerstvé mleté korenie. Ochutnajte – pokiaľ je potreba, pridajte ešte trocha soli alebo korenia.

14Pripravte si placky:

15. Vychladené batáty rozmixujte s trochou vody na husté pyré. Pokiaľ je príliš husté, trochu vody dolejte – vznikne vám cca 220 g pyré.

16Pridajte 130 g špaldovej polohrubej múky a vypracujte nelepivé cesto – nesmie byť príliš tuhé, ale pokiaľ sa lepí, tak trošku múky dosypte.

17Cesto rozdeľte na 12 ks a vytvarujte guličky. Každú guličku rozváľajte na tenko – na 15 cm placky. V priebehu váľania je dôležité si placky dobre posypať múkou. Placky opekajte nasucho na dobre rozohriatej panvici z oboch strán. Vo chvíli, kedy sa placka začne nafukovať, otočte a robte ju z druhej strany.

18Placky potrite cesnakovou zmesou – prelisovaný cesnak, voda a troška soli. Posypte koriandrom alebo inými bylinkami.

19. Omáčku si môžete pokvapkať pár kvapkami šťavy z limetky a navrch si môžete dať čerstvú červenú cibuľku. Pokiaľ sa vám nechcú robiť placky, jednoducho si k tomu uvarte ryžu.