Oslavujeme nový web – darček čaká na teba! Kód NOVYWEB = 12 % zľava na všetko.

Špaldové čapátí a tekvicové karí

počet osôb
4


čas prípravy
60 min. príprava

obtiažnosť
0

druh jedla
Ájurvédská kuchyně

Potrebujeme

Špaldové čapátí (recept na 10 placiek)
230 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
1 lyžica olivového oleja alebo iného rastlinného oleja
135 g vody

Tekvicové karí
2 lyžice rastlinného oleja alebo ghí
1 cibuľa
1 malá hokkaido tekvica
2 strúčiky cesnaku, prelisované
125 g červenej šošovice
2 lyžičky korenia India
1 lyžička soli
200 ml smotany (prípadne rastlinnej smotany)
voda

Postup prípravy

Recept na 10ks placiek :

1Zo surovín vymieste nelepivé cesto

2Prikryte taškou/sáčkom a nechajte 30min odpočívať.

3Zatiaľ si pripravte rýchle a jednoduché tekvicové karí.

Recept na tekvicové karí:

1Červenú šošovicu prepláchnite studenou vodou. Dajte do misky a zalejte čistou vodou tak, aby bola zarovno.

2Tekvicu umyte, zbavte jadierok a nakrájajte na malé kocky.

3Vo väčšej panvici si rozohrejte olej, pridajte nakrájanú cibuľu a chvíľu smažte. K cibuli pridajte tekvicu a krátko restujte.

4Zeleninu zasypte korením India a premiešajte. V momente, kedy začne korenie voňať, pridajte cesnak a premiešajte.

5Osoľte, pridajte namočenú šošovicu aj s vodou a prilejte ešte asi 400 ml vody. Zmes prikryte a za občasného miešania varte, pokiaľ nie je tekvica mäkká.

6Pokiaľ sa karí varí, dorobte si čapátí.

7Cesto rozdeľte na 10 rovnakých kúskov a z každého vytvarujte guličky.

8Dobre si rozohrejte panvicu.

9Na dostatočne pomúkovanej deske si rozváľajte z cesta tenké placky.

10Placky opekajte na dobre rozpálenej panvici nasucho. Vo chvíli, kedy sa placka začne nafukovať, otočte a robte ju z druhej strany.

11Keď je tekvica mäkká, pridajte do karí smotanu, premiešajte a máte hotovo. Dozdobiť môžete semienkami čierneho sezamu.

12Placky môžete na záver potrieť zmesou roztopeného masla s prelisovaným cesnakom a nasekanými bylinkami a soľou. Placky sú výborné aj na druhý deň, stačí ich prikryť potravinovou fóliou.