Krémová polievka z póru a žltej šošovice

počet osôb
6
čas prípravy
40 min. príprava
obtiažnosť
0
druh jedla
Ájurvédská kuchyně
Potrebujeme
200 g žltej šošovice (predom namočenej)
 1 pór
 2 strúčiky cesnaku
 1 lyžička strúhaného zázvoru
 1/4 lyžičky kurkumy
 1/4 lyžičky cayenského chilli
 1/2 lyžičky senovky
 1/2 lyžička rímskej rasce mletej
 1 lyžica sušeného lahôdkového droždia
 1,2 l vody
 1 lyžička soli
 ghí
 
 Na servírovanie
 šťava z limetky
Postup prípravy
1V stredne veľkom hrnci si rozohrejte ghí. Potom pridajte nastrúhaný zázvor a cesnak.
2Chvíľu korenie miešajte a nechajte uvoľniť chuť a aróma, ale nie príliš dlho, aby ste nespálili cesnak. Chvíľka naozaj postačí. Pridajte sypké korenie – chilli, senovku, kurkumu a rímsky kmín. Všetko spolu znova krátko restujte a miešajte.
3Teraz pridajte nakrájaný pór. Trošku zo zelenej časti si odložte stranou na servírovanie. Miešajte a chvíľu restujte pór aj s korením.
4Pridajte prepláchnutú žltú šošovicu. Všetko premiešajte a zalejte 1 l vody, osoľte. Zmes premiešajte a nechajte variť, pokiaľ šošovica nezmäkne. Bude to trvať približne 20 minút. Potom polievku odstavte, pridajte droždie a polievku rozmixujte tyčovým mixérom alebo v stolnom mixéri na abosolútne hladký krém.
5Polievka zhustne, takže ju ešte zrieďte cca 200 ml vody. Podľa potreby dochuťte. Pri podávaní nakvapkajte šťavu z limetky.
