Kofty z červenej šošovice s jemnou tandoori omáčkou

počet osôb
4
čas prípravy
60 min. príprava
obtiažnosť
0
druh jedla
Ájurvédská kuchyně
Potrebujeme
Kofty
 200 g namočenej červenej šošovice 
 2 lyžice rastlinného oleja
 2 lyžičky korenia Bulharsko
 konzerva krájaných rajčín (2 lyžice použijete na kofty a zvyšok do omáčky)
 3 strúčiky cesnaku 
 3/4 lyžičky soli
 150 g strúhanky (100 g približne na kofty a zvyšok na obaľovanie)
 rastlinný olej na smaženie
 
 
 Jemná tandoori omáčka
 2 lyžice rastlinného oleja
 1/2 červenej papriky
 1 mrkva
 1 cibuľa
 1 cm zázvoru, očisteného a nastrúhaného
 2 lyžičky korenia Orient
 hrsť namočených kešu orieškov
 zvyšok konzervy krájaných rajčín
 konzerva kokosového mlieka
Postup prípravy
1Namočenú šošovicu prepláchnite vo vode a dajte variť do približne 500 ml vody na 10 minút.
2Šošovicu sceďte a prepláchnite čistou vodou, nechajte odkvapkať.
3Do rozohriatého oleja pridajte Bulharsko. Až korenie začne voňať, pridajte prelisovaný cesnak, krájané rajčiny a šošovicu. Všetko premiešajte.
4Zmes dajte bokom vychladnúť a pripravte si omáčku.
5Na rozohriatom oleji si opražte nakrájanú cibuľu.
6Pridajte nakrájanú a očistenú mrkvu a papriku a krátko restujte všetko dohromady. Pridajte nastrúhaný zázvor a korenie Orient.
7Až korenie začne voňať, pridajte kešu orechy a konzervu krájaných rajčín. Všetko zalejte kokosovým mliekom a prikryté varte na miernom ohni 15 minút.
8Medzitým dokončite šošovicové kofty.
9K vychladnutej zmesi z šošovice pridajte soľ a postupne taktiež strúhanku. Pridávajte tak, aby vznikla tvárna zmes. V rukách by sa nemali rozpadávať, ale nesmú byť príliš suché. Tvarujte zo zmesi guličky.
10Guličky obaľujte vo zvyšku strúhanky a na rozpálenom oleji ich osmažte z oboch strán.
11Hotovú omáčku ešte dosoľte a tyčovým mixérom rozmixujte do hladka.
12Guličky servírujte s omáčkou, nakrájanou čerstvou zeleninou a ryžou. Môžete ale zvoliť aj inú obľúbenú prílohu. Môžete ich servírovať napríklad sa šalátom a jogurtovým dresingom.
